Ovo je prvi mousse koji sam napravila u životu i oborio me s nogu 🙂
Čokoladni mousse (mousse au chocolat) elegantna je slastica francuskog porijekla, a istovremeno je vrlo jednostavna za izradu. Živa istina! Doista je elegantan i brzo gotov, a možete ga kombinirati s orašastim plodovima ili voćem, baš kao mi.
Smatra se da je prvi mousse napravljen u drugoj polovici 18. st., a njegova službena definicija bila bi kremasti desert napravljen od jaja i vrhnja, obično s čokoladom i voćem. Ja bih rekla da je savršenstvo drugi naziv za mousse 🙂 Baš me zanimalo da li će itko pogoditi da je avokado u toj neodoljivoj čokoladno kremastoj i sočnoj slastici. Nitko! A kada sam im rekla, nisu vjerovati jer kao ne može nešto tako fino biti s avokadom. E pa može, a ako ne vjerujete, probajte i uvjerite se! Probajte i ako vjerujete, neće vam biti žao!
Odvojite žumanjke i bjelanjke pa žumanjke zajedno s mlijekom i medom tucite na pari 5 minuta.
Nakon 5 minuta maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu pa miješajte kuhačom dok se čokolada ne otopi.
Avokado prepolovite, izvadite košticu, izvadite meso i zdrobite ga vilicom. Zatim ga dodajte smjesi od jaja i čokolade. Sada smjesu promiješajte mikserom 1 minutu.
Bjelanjke malo posolite pa istucite u čvrsti snijeg, a vrhnje istucite u šlag.
Promiješajte lagano snijeg od bjelanjaka i tučeni šlag pa rahlo umiješajte u smjesu s čokoladom.
Mousse raspodijelite u 4 posudice, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Zatim prebacite u hladnjak pa ohlađeno poslužite uz dekoraciju od orašastih plodova.
Umjesto meda, možete koristiti šećer u kom slučaju izmjerite 50 gr šećera. Čokolada je najbolja od 72% kaka pa naviše. Ne morate čekati dugo da se ohladi, cca 20 minuta jer ionako nećete duže izdržati!