Ostalo tikve u škrinji pa nemam mira 🙂 Najbolja jela nastanu kada čistiš kuhinju i hladnjak, ne želiš ništa baciti pa kreneš sa izmišljanjem! Doduše, ovaj recept nije baš izmišljen već sam inspiraciju pronašla jednom davno na nekoj stranici, samo sam čekala da dođe pravi trenutak. Najbolje od svega je što nitko ne može pogoditi da je tikva u muffinima 🙂 U šlagu se osjeti, ali u biskvitu ne. Inače tikvu kuham i onda radim pire, ali ovaj sam put pekla pod folijom jer tako ostane „sočnija“. A to mi je potvrdio i Mile s bloga Hungry_Mile.
Ma muffini su čudo, probajte i javite dojmove!
Uključite pećnicu na 165°C. Pripremite kalup za muffine tako da u svaki stavite papirnatu košaricu. Ostavite sa strane.
Tikvu veličine cca 1kg operite, prepolovite, odstranite koštice pa polovice prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći 60 minuta. Pečenu tikvu narežite na kocke i stavite u blender, izmiksajte i pustite da se malo ohladi.
Nakon što izvadite tikvu, temperaturu pećnice pojačajte na 175°C. U posudi pomiješajte 400 gr pirea od tikve i grčki jogurt.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu prašak za pecivo i sol.
U trećoj zdjeli pomiješajte otopljeni maslac, šećere i vaniliju dok smjesta ne postane pufasta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje miješajući dok se svi sastojci ne sjedine.
U smjesu s maslacem dodajte pola smjese s brašnom, pomiješajte i zatim dodajte cijelu smjesu s pireom tikve. Promiješajte i dodajte ostatak smjese s brašno stalno lagano miješajući.
Smjesu stavite u kalupe za muffine i pecite 22 minute.
Dok se muffini peku, istucite do pola vrhnje za šlag, a zatim dodajte ostale sastojke i miješajte mikserom do željene gustoće. Stavite u hladnjak dok se pečeni muffini također ne ohlade.
Ohlađene muffine ukrasite šlagom od tikve i pospite mrvicama čokolade.
Oštro brašno iz recepta možete zamijeniti pirovim brašnom, a bijeli šećer brezinim ili šećerom kokosovog cvijeta kako biste dobili zdravu varijantu muffina. Pire od tikve se neće osjetiti u muffinima, ali će šlagu dati intenzivniji okus pa ukoliko baš niste ljubitelj takvog jačeg okusa, vrhnje za šlag možete istući bez pire od tikve.