Ovaj francuski klasik je najpoznatije tamošnje jelo koje je dodatno proslavila Julia Child. Umjesto piletine može se koristiti kokot, a priprema je vrlo jednostavno stoga nemojte da vas naslov preplaši.
Idealno je za blagdane koji dolaze i vjerujem da zaslužuje biti na stolu baš za Božić stoga evo ideje da napravite nešto totalno drugačije, a ukusno i jednostavno.
Nekoć su ovo jelo u Francuskoj po običaju pripremali seljaci sa starim pijetlom što je zahtijevalo dugo kuhanje. Danas se uglavnom priprema sa piletom koje se pirja/kuha sa crnim vinom, slaninom, gljivama i začinskim biljem.
Osim pirea, tjestenine, palente ili kuhanog krumpira i povrća, kao prilog možete napraviti knedle od kruha ili domaće njoke.
Dobar tek!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Pile narežite na komade, pancetu na sitne kockice kao i crveni luk. Češnjak očistite i svaki režanj samo prepolovite, a mrkvu ogulite i narežite na malo deblje kolutove.
Upalite pećnicu na 160°C i pripremite posudu koja ide u pećnicu u kojoj ćete peći piletinu.
Na tavu dodajte narezanu pancetu i pecite dok ne postane hrskava.
Izvadite pancetu pa u tavu dodajte lagano posoljene komade pileta i po 5 minuta ispecite sa svih strana.
Izvadite pečene komade mesa i ostavite sa strane. U tavu dodajte narezani luk pa pržite 10 minuta.
Luku dodajte češnjak i mrkvu pa pržite još 5 minuta.
Luk, češnjak i mrkvu prebacite u posudu koju ste pripremili za pećnicu, dodajte pasiranu rajčicu, sol, papar i peršin ukoliko koristite suhi.
Zatim dodajte piletinu, prženu pancetu i sve zalijte vinom i temeljcem.
Pecite u poklopljenoj posudi prvih 30 minuta, zatim maknite poklopac i vratite u pećnicu te nakon 10 minuta dodajte šampinjone.
Ukupno vrijeme pečenja iznosi 60 minuta, ali može i duže, ovisno o veličini pileta.
Meso je gotovo kada postane mekano, a umak se treba zgusnuti. Ja sam nakon 40 minuta izvadila piletinu, umak pasirala pa vratila u zdjelu za pećnicu, dodala šampinjone i vratila meso pa sve zajedno pekla još 20 minuta. Pasirala sam samo zbog kćeri koja ne voli povrće i jedino ga pojede ukoliko je pasirano.
Poslužite uz kuhani krumpir, pire, kuhane prokulice ili široku tjesteninu. Palenta će se isto jako lijepo sljubiti sa saftom od vina.
Umjesto temeljca možete koristiti i običnu vodu, ali će svakako s temeljcem biti ukusnije. Za vino odaberite što kvalitetnije jer staro pravilo je da u jelo ne stavljate ono što ne biste popili. Ukoliko volite lovor, slobodno ga stavite u jelo prije stavljanja u pećnicu.