Crumble od jabuka sa zobenim pahuljicama je najdraži kolač mog muža. Ima dana kada mu pečem svaki dan dok se ne zasiti što mi i nije teško jer cijela kuća miriše po jabukama i cimetu J A svi dobro znamo da ljubav ide kroz želudac 😉 Doista je jednostavan pa razmišljam da mu sljedeći put kada se zaželi dam svoj recept pa neka pripremi sam, bit će gušt da i meni netko pripremi nešto slatko. Ljubav je uzajamno davanje, zar ne? Eto, sad imam argument i jedva čekam da spomene ovaj kolač 🙂
Uglavnom, ono što najviše volim kod ovog kolača jest što ga jedemo uz razne dodatke, od umaka do sladoleda i to svi zajedno za stolom, iz iste posude. Svatko sa svojom žlicom kao praščići, uz smijeh i priču. Baš obiteljski. Probajte i javite!
Stavite grijati pećnicu na 190°C, a maslac stavite na sobnu temperaturu da omekša.
Pomiješajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet i sol. Zatim dodajte hladni maslac narezan na kockice i pritiščući vilicom grubo promiješajte sve sastojke. Dodajte zobene pahuljice i rukama ih povežite sa smjesom brašna, šećera i maslac kako biste dobili zrnatu smjesu. Stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Za nadjev ogulite i očistite jabuke te ih narežite na manje komade. Dodajte im sok i koricu polovice limuna te ih dobro obložite šećerom, brašnom, cimetom i prahom šipka.
Jabuke rasporedite u posudu za pečenje te ih posipajte prethodno pripremljenom smjesom sa zobenim pahuljicama.
Pecite 55 minuta, odnosno, dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano kipjeti. Prije posluživanja pustite da se malo hladiti, a poslužiti možete sa šlagom, pudingom ili sladoledom.
U smjesu za nadjev možete dodati malo oraha, odlično se slažu s jabukama Smeđi šećer možete zamijeniti običnim, ali smeđi je krupniji i daje posebnu hrskavost. Smjesa je dovoljna za 4 osobe pa ako ste baš veliki ljubitelj crumble kolača, odmah napravite duplu smjesu.