Zimi jedemo crumble sa jabukama, a ljeti sa šljivama 🙂 Jabuke još nisam probala peći u pivu, ali šljive jesam i to prvi put ovo ljeto. Oduševljeni smo! Okus i boja dobili su sasvim novu dimenziju koja nas je oduševila u kombinaciji sa sladoledom. Čak sam napravila 2 varijante. U jednoj je crumble prema gornjem receptu, a u drugoj su samo šljive pečene u pivu sa sladoledom. Ne mogu vam reći što je bolje, probajte i odlučite sami 🙂 I ne zaboravite pivu poslužiti uz desert i uživati svim čulima!
Stavite grijati pećnicu na 190°C, a maslac stavite na sobnu temperaturu da omekša.
Šljive očistite, operite i stavite u posudu za pečenje tako da su sve polovice na dnu posude. Pospite šećerom i brašnom pa zalijte pivom. Pecite dok pivo ne ispari.
Za to vrijeme pomiješajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo i sol. Zatim dodajte maslac narezan na kockice i drobeći vilicom grubo promiješajte sve sastojke. Dodajte zobene pahuljice i rukama ih povežite sa smjesom brašna, šećera i maslaca kako biste dobili zrnatu smjesu.
Dobivenu smjesu pospite preko pečenih šljiva tako da dobro pokrije sve šljive, a zatim vratite u pećnicu i pecite 30 minuta.
Poslužite uz omiljeni sladoled i preostalo pivo.
U smjesu za nadjev možete dodati malo orašastih plodova. Smeđi šećer možete zamijeniti običnim, ali je krupniji i daje posebnu hrskavost pa bih čak preporučila bijeli u cijelosti zamijeniti smeđim. Smjesa je dovoljna za 4 osobe pa ako ste baš veliki ljubitelj crumble kolača, odmah napravite duplu smjesu :-)