Jedna sam od onih kojoj nikada biskvit za čupavce nije ispao dobro. Godinama sam se trudila, isprobavala, krivila pećnicu, a na kraju ispada da recept jednostavno nije bio dobar. Sad mi je lakše jer se svi vi koji prvi put radite ovaj kolač nećete mučiti, iz prve će ispasti odlično, to vam jamčim.
Napokon je prestala moja ljubomora spram svih kojima je uvijek uspio fantastično, onako visok, ravan, s jednakim kockama, a mekan i sočan, baš kako treba. Moje vrijeme je došlo pa jedva čekam ispeći svaki novi i s ponosom ponuditi gostima koji uživaju i odmah traže recept.
Svaki griz me istog trena vrati u djetinjstvo kada je ovaj kolač bio dio svakog blagdanskog stola ili nedjeljnog ručka. Recept nesebično dijelim s vama i čuvat ću ga pažljivo da jednog dana bude dio obiteljske baštine, neka djeca i unuci uživaju u sjećanjima i s ponosom ove čupavce stavljaju na stol te se uz smijeh prisjećaju zajedničkih trenutaka.
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje (cca 25x35 cm) koji obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka tako da bjelanjke stavite u veću posudu u kojoj ćete sve zajedno miksati.
Bjelanjcima dodajte šećer i miksajte u čvrsti snijeg, zatim dodajte redom ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, žumanjke, mlijeko i na kraju preostalo brašno.
Sve kratko promiješajte mikserom, zatim smjesu ulijte u kalup i pecite 30 minuta. Čačkalicom svakako probajte da li je biskvit pečen, vrijeme pečenja ovisi o pećnici.
Dok se biskvit peče, pripremite kremu tako da u zdjelicu stavite topiti čokoladu i maslac ili margarin, zatim dodate mlijeko i šećer, promiješate i ostavite da se hladi.
Biskvit malo ohladite, narežite na jednake kocke pa jednu po jednu umočite u čokoladnu kremu sa svake strane jednu trećinu i zatim u kokos.
Kod umakanja pazite da ne umočite cijelu kocku jer će biti mljecavo, biskvit treba biti sočan, a iznutra lijepe žute boje, a ne čokoladne.
Šećer iz kreme možete izostaviti, sve ovisi koliko volite da kolač bude sladak. Kolače čuvajte u posudi s poklopcem da što dulje budu sočni.