DAHL – INDIJSKO JELO OD LEĆE

( 5 od 5 )
Loading...
Dahl - indijsko jelo od leće
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 30 mGotovo za
Ispiši recept

Leća je prava riznica vitamina i minerala, a Dahl – indijsko jelo od leće će vas nahraniti, okrijepiti i dobro zasititi.

Ja sam totalno zaljubljena u ovu kombinaciju kokosovog mlijeka i indijskih začina koji zajedno daju neodoljivu aromu zbog koje je ovo jelo postalo jedno od omiljenih.

Leća ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu.

Leća je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo.

U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalazi se 60 posto ugljikohidrata i 26 posto proteina.

Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Namirnica je koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.

Osim što je vrlo ukusna, brzo je gotova te se može jesti samostalno, kao prilog ili na salatu.

Nutricionisti s medicinskog portala Medical News Today  navode kako leća zbog nutritivnog sastava može pružiti brojne zdravstvene dobrobiti:

  1. Smanjuje kolesterol u krvi– sadrži visoku dozu topljivih vlakana. Smanjenjem razine kolesterola u krvi smanjujete rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.
  2. Zdravlje srca– leća je veliki izvor magnezija i  folata. Folat smanjuje razinu homocisteina dok magnezij poboljšava protok krvi. Nedostatak magnezija izravno je povezan s bolestima srca stoga je leća odličan saveznik u očuvanju vašeg zdravlja.
  3. Probava– netopljiva dijetalna vlakna u leći pomažu kod problema s probavom i podržavaju raznovrsnu crijevnu mikrofloru.
  4. Bogata je proteinima– od svih mahunarki i orašastih plodova leće sadrže najveću količinu proteina. Čak 26% nutrijenata u leći otpada na proteine što je čini idealnim izborom za vegane i vegetarijance.

Iako leća obuhvaća sve korisne hranjive tvari poput vlakana, proteina, minerala i vitamina, i dalje ima nisku kaloričnu vrijednost i ne sadrži gotovo nikakve masnoće.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Crvenu i crnu leću isperite pod mlazom vode i ostavite sa strane.

  • Drugi korak

    U dubljoj tavi ili loncu ugrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa dinstajte mladi luk 5 minuta.

  • Treći korak

    Dodajte češnjak narezan na sitno, može i na listiće.

  • Četvrti korak

    Sada dodajte začine i šećer pa promiješajte.

  • Peti korak

    Dinstajte još minutu dok se začini ne povežu i zamirišu.

  • Šesti korak

    Dodajte opranu leću, promiješajte pa dodajte kokosovo mlijeko i vodu/temeljac.

  • Sedmi korak

    Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta dok leća ne omekša.

  • Osmi korak

    Gustoću određujete sami tako da tijekom kuhanja dodajete više ili manje vode.

  • Deveti korak

    Maknite s vatre i dodajte sok limete.

  • Deseti korak

    Posolite ukoliko je potrebno i poslužite s malo biljnog jogurta ili vrhnja za kuhanje i po želji chilli papričicom.

Savjet

  • Umjesto mladog luka možete koristiti crveni u kom slučaju uzmite jednu glavicu. Od začina ne morate koristiti navedene orijentalne ukoliko vam ne odgovaraju, jelu možete samo dodati sol i papar. Leću možete koristiti smeđu iz konzerve ili suhu žutu, jako će vam se svidjeti.

Call to action banner image
x

Lost Password