Leća je prava riznica vitamina i minerala, a Dahl – indijsko jelo od leće će vas nahraniti, okrijepiti i dobro zasititi.
Ja sam totalno zaljubljena u ovu kombinaciju kokosovog mlijeka i indijskih začina koji zajedno daju neodoljivu aromu zbog koje je ovo jelo postalo jedno od omiljenih.
Leća ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu.
Leća je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo.
U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalazi se 60 posto ugljikohidrata i 26 posto proteina.
Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Namirnica je koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.
Osim što je vrlo ukusna, brzo je gotova te se može jesti samostalno, kao prilog ili na salatu.
Nutricionisti s medicinskog portala Medical News Today navode kako leća zbog nutritivnog sastava može pružiti brojne zdravstvene dobrobiti:
Iako leća obuhvaća sve korisne hranjive tvari poput vlakana, proteina, minerala i vitamina, i dalje ima nisku kaloričnu vrijednost i ne sadrži gotovo nikakve masnoće.
Crvenu i crnu leću isperite pod mlazom vode i ostavite sa strane.
U dubljoj tavi ili loncu ugrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa dinstajte mladi luk 5 minuta.
Dodajte češnjak narezan na sitno, može i na listiće.
Sada dodajte začine i šećer pa promiješajte.
Dinstajte još minutu dok se začini ne povežu i zamirišu.
Dodajte opranu leću, promiješajte pa dodajte kokosovo mlijeko i vodu/temeljac.
Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta dok leća ne omekša.
Gustoću određujete sami tako da tijekom kuhanja dodajete više ili manje vode.
Maknite s vatre i dodajte sok limete.
Posolite ukoliko je potrebno i poslužite s malo biljnog jogurta ili vrhnja za kuhanje i po želji chilli papričicom.
Umjesto mladog luka možete koristiti crveni u kom slučaju uzmite jednu glavicu. Od začina ne morate koristiti navedene orijentalne ukoliko vam ne odgovaraju, jelu možete samo dodati sol i papar. Leću možete koristiti smeđu iz konzerve ili suhu žutu, jako će vam se svidjeti.