Kako je nastao ovaj desert? Jelo mi se nešto slatko, a doma smo imali samo nutellu. E sad, ja sam karakter i nutella ne dolazi u obzir pa sam bacila oko na namirnice koje imam u kući. Sva sreća, police su uvijek pune zdravih varijanti svega i svačega pa sam odlučila igrati se s naoko nespojivim namirnicama. Kokosovo mlijeko samo je čekalo da ga otvorim, amarant nisam dugo pripremala, rižine pahuljice stoje zaboravljene od zadnje Paulinog eksperimenta, a čokolada je nešto slatko što sve to može spojiti! I voila!
Nego, ne znam jedete li amarant koji je meni zadnje 2 godine pravo otkriće, bogat je proteinima i bez glutena je
Piše da je jedinstvena žitarica jer je njeno nutritivno bogatstvo smješteno u unutrašnjosti zrna, a ne kao u ostalih žitarica, u ljusci.
Zbog svoje je hranjivosti odličan za uzraste svih dobi, od kolijevke pa do starosti. Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornima na infekcije. Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost. Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto. Zanimljivo jel’ da?!?
Sjajan je kao doručak i odlično se slaže s povrćem te ostalim žitaricama. Najviše ga koristim u salatama, a ovih se dana spremam ispeći kokice od njega, navodno je top!
Javim dojmove, a vi se bacite na izradu ovog deserta koji će se svidjeti i velikim i malima!
Amarant skuhajte u mješavini vode i kokosovog mlijeka. Za tu količinu amaranta trebate 250 ml tekućine, stoga stavite 100 ml obične vode. Dodajte prstohvat soli i kuhajte 20 minuta.
Za to vrijeme otopite čokoladu na pari.
Pripremite tacnu koja stane u hladnjak i prekrijte je papirom za pečenje.
Kada se čokolada otopi, dodajte joj kuhani amarant i rižine pahuljice, sve dobro promiješajte i žlicom vadite hrpice koje stavite na papir za pečenje.
Ohladite 20 min i poslužite.
Držite u hladnjaku da se čokolada ne otopi.
Umjesto tamne čokolade možete koristiti i običnu za kuhanje. Bijela čokolada također može proći u ovom desertu. Što se amaranta tiče, ukoliko ga inače ne koristite, možete ga zamijeniti kus kusom.