Piše da je granola pečena mješavina žitarica i sjemenki, kod nas poznatija kao “crunchy müsli”. I doista je, barem kod mene 🙂 Granolu pripremam bez čokolade sa puno različitih orašastih plodova i sjemenki, s medom i kokosovim uljem, baš kako treba.
Dalje čitam o granoli pa piše da je tradicija jedenja žitarica za doručak bila poznata već u drevnoj Grčkoj, 1863. godine dr. James Caleb Jackson, čvrsti zagovornik zdrave prehrane, stvorio je prvi recept na svijetu za ono što će postati granola. Jelo, koje je nazvao granula, sastojalo se od nezaslađenih mekinja natopljenih mlijekom. Vjerojatno nije mogao ni naslutiti koliku će popularnost njegov recept uživati desetljećima kasnije. Umjereno slatke, savršeno hrskave, zarazno dobre granole savršene su ako ih prelijete s jogurtom ili grickate kao zdravi slatkiš! Baš ih volim s jogurtom najviše, a ponekad „čopnem“ i kao snack, posebno kada mi se jede nešto slatko, a ne želim baš posegnuti za čokoladom.
Ne znam zašto mi je trebalo tako dugo da sama počnem raditi granolu, a sad sam se totalno navukla! I djecu! Pa ako su slučajno zalihe pri kraju, deru se iz sveg glasa da pečem novu 🙂 Super mi je to jer su napokon prestali jesti kupovne musli koje su pune šećera. I znate što još? Često ju pripremim pa odnesem susjedi ili prijateljici. To me čini sretnom, a i njih 🙂
Pećnicu zagrijte na 150°C.
Lim za pečenje pizze obložite papirom za pečenje.
U jednu posudu stavite žitarice i sol.
U manjem lončiću otopite kokosovo ulje i med da bude tekuće pa dodajte u žitarice. Sve skupa dobro spojite da bude ljepljivo bez suhih dijelova.
Istresite u lim za pečenje, poravnajte i utisnite.
Pecite dok ne porumeni - obično im treba oko 20 minuta. Ukoliko ne volite komade granole, tijekom pečenja kuhačom u dva navrata promiješajte granolu.
Nakon pečenja granolu ohladite, razlomite, premjestite u staklenku i jedite po želji. Rok trajanja joj je otprilike 2 mjeseca.
umjesto meda možete koristiti npr. javorov sirup. Što se tiče orašastih plodova, dodajte one koje imate kod kuće ili najviše volite, ne moraju uvijek biti sve vrste (usitnite ih batom za meso, neka bude sitnijih i krupnijih komada). Možete dodati čokoladu narezanu na listiće ili suho voće po želji.