Jeste li znali da teglica od 400 grama kupovne nutelle sadrži više od 227 grama šećera? Ovo znači da porcija od samo 20 grama zadovoljava dvije trećine našeg potrebnog dnevnog unosa šećera. Nadam se da je ovo dovoljan razlog da sami napravite domaću nutelu te učinite uslugu svom i zdravlju svojih ukućana. Ja sam dugo odgađala izradu domaće nutele jer sam se bojala da će isto biti slatka i da je nemoguće u kućnoj proizvodnji dobiti dobar okus. Kako sam samo bila u krivu! Ono najbolje kod domaće nutele jest što više neće poželjeti kupovnu jer će vam upravo zbog okusa domaće biti jasno što propuštate svo ovo vrijeme. Dragi moji, prava nutella treba imati okus po lješnjacima, što kupovna definitivno nema. Kada radite domaću nutelu, već po mirisu vam je jasno kako će okus biti dobar, sami lješnjaci, a slatkoća se dobiva od sirupa agave ili javora koji su odlična zamjena za šećer.
Ipak, oprezno i s ovim zaslađivačima jer je agava primjerice 1,4 do 1,6 puta slađa od običnog šećera.
Upalite pećnicu na 150°C.
Veliki plitki lim za pečenje obložite papirom za pečenje, dodajte lješnjake i pecite 15 minuta.
Vruće lješnjake stavite u krpu i protrljajte da im otpadne ljuska. Ljusku je bitno skinuti jer daje gorak okus pa je dobro da otpadne sa što više lješnjaka.
Još tople lješnjake stavite odmah u blender ili sjeckalicu jer topli lješnjaci puno brže (i lakše) otpuštaju masnoću pa ćete brže napraviti maslac. Lješnjaci će se prvo samljeti i početi lagano otpuštati masnoću. Vrlo brzo će se nakupljati na stranama sjeckalice pa slobodno zaustavite blender/sjeckalicu i postružite sa svih strana. Ponovno uključite blender/sjeckalicu i tako 2 -3 puta dok ne dobijete glatki maslac. Već nakon maksimalno 3 minute ćete imati ukusan maslac od lješnjaka :-)
Rastopite kokosovo ulje i pomiješate sa sirupom, kakaom, soli i mlijekom.
Tako pripremljenu smjesu dodajte u maslac i još kratko promiješajte u blenderu/sjeckalici.
Spremite u staklenku i pustite da se potpuno ohladi.
Ukoliko želite rjeđu nutellu, dodajte još 2 žlice mlijeka pa promiješajte i onda spremite u staklenku.
Čuvajte u hladnjaku dok nestane :-)