Domaća nutela

( 5 od 5 )
Loading...
domaća nutela
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 15 mVrijeme kuhanja
  • 25 mGotovo za
Ispiši recept

Jeste li znali da teglica od 400 grama kupovne nutelle sadrži više od 227 grama šećera? Ovo znači da porcija od samo 20 grama zadovoljava dvije trećine našeg potrebnog dnevnog unosa šećera. Nadam se da je ovo dovoljan razlog da sami napravite domaću nutelu te učinite uslugu svom i zdravlju svojih ukućana. Ja sam dugo odgađala izradu domaće nutele jer sam se bojala da će isto biti slatka i da je nemoguće u kućnoj proizvodnji dobiti dobar okus. Kako sam samo bila u krivu! Ono najbolje kod domaće nutele jest što više neće poželjeti kupovnu jer će vam upravo zbog okusa domaće biti jasno što propuštate svo ovo vrijeme. Dragi moji, prava nutella treba imati okus po lješnjacima, što kupovna definitivno nema. Kada radite domaću nutelu, već po mirisu vam je jasno kako će okus biti dobar, sami lješnjaci, a slatkoća se dobiva od sirupa agave ili javora koji su odlična zamjena za šećer.
Ipak, oprezno i s ovim zaslađivačima jer je agava primjerice 1,4 do 1,6 puta slađa od običnog šećera.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 150°C.

  • Drugi korak

    Veliki plitki lim za pečenje obložite papirom za pečenje, dodajte lješnjake i pecite 15 minuta.

  • Treći korak

    Vruće lješnjake stavite u krpu i protrljajte da im otpadne ljuska. Ljusku je bitno skinuti jer daje gorak okus pa je dobro da otpadne sa što više lješnjaka.

  • Četvrti korak

    Još tople lješnjake stavite odmah u blender ili sjeckalicu jer topli lješnjaci puno brže (i lakše) otpuštaju masnoću pa ćete brže napraviti maslac. Lješnjaci će se prvo samljeti i početi lagano otpuštati masnoću. Vrlo brzo će se nakupljati na stranama sjeckalice pa slobodno zaustavite blender/sjeckalicu i postružite sa svih strana. Ponovno uključite blender/sjeckalicu i tako 2 -3 puta dok ne dobijete glatki maslac. Već nakon maksimalno 3 minute ćete imati ukusan maslac od lješnjaka :-)

  • Peti korak

    Rastopite kokosovo ulje i pomiješate sa sirupom, kakaom, soli i mlijekom.

  • Šesti korak

    Tako pripremljenu smjesu dodajte u maslac i još kratko promiješajte u blenderu/sjeckalici.

  • Sedmi korak

    Spremite u staklenku i pustite da se potpuno ohladi.

  • Osmi korak

    Ukoliko želite rjeđu nutellu, dodajte još 2 žlice mlijeka pa promiješajte i onda spremite u staklenku.

  • Deveti korak

    Čuvajte u hladnjaku dok nestane :-)

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password