Već sam pisala o meni omiljenim borovnicama, koliko su zdrave i koliko ih volim u raznim kombinacijama.
Ovaj džem nastao je sasvim slučajno kada sam pripremala ideje i recepte za Tečaj kuhanja zdravih obroka, a bila je sezona borovnica baš kao i sada.
Džem je poseban jer ga možete jesti samog kada vam padne šećer, na kruhu i maslacu, staviti u smjesu za domaći sladoled, puniti palačinke ili knedle, jesti uz omiljen čokoladni ili voćni kolač.
Brezin šećer sam odabrala jer ima 40% manje kalorija od „običnog“ šećera i spada u zdravije oblike šećera.
Ovog je ljeta meni najdraža kombinacija sa palačinkama od rižinog brašna
Ili uz Tortu od bademovog brašna s borovnicama
U lonac stavite sve sastojke na srednje jaku vatru.
Kada zavrije, smanjite vatru na najmanje i kuhajte dok se džem ne zgusne, tj. tekućina ne reducira.
Ohladite, spremite u hladnjak u staklenku s poklopcem.
Džem može stajati u hladnjaku do 10 dana.
Ja 1-2x tjedno kuham svježi džem, a vi ako želite spremiti veće količine za zimnicu, pazite da sterilizirate staklenke kako bi džem mogao duže stajati.