Domaći kruh od pirovog brašna

( 4.2 od 5 )
Loading...
  • 4 osobeBroj osoba
  • 1:10 hVrijeme pripreme
  • 45 mVrijeme kuhanja
  • 1:55 hGotovo za
Ispiši recept

Kada sam objavila fotografiju ovog kruha jednostavno ste me bombardirali pitanjima i tražili recept da sam zbog vas doslovno promijenila plan i raspored objava 🙂  Zatražili ste da napravim i radionicu što me posebno veseli jer baš ozbiljno razmišljam o tome, mislim da je vrijeme i posebno me veseli što ćemo zajedno učiti, stvarati nova prijateljstva, jesti i dobro se zabaviti! Kruh može stajati 3 dana (možda i duže, ali kod nas nije izdržao pa ne znam) iako je najukusniji svježe pečen još dok je korica jakoooo hrskava! Ja ga jedem samog, ne treba mi nikakav namaz ili dodatak jer je ukusan poput kolača. Ipak pripazite, najvažnija je umjerenost i bez obzira što je ova varijanta kruha zdrava, ne treba pretjerivati 🙂

 

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 200°C. U veću posudu (plastičnu ili staklenu) stavite sve suhe sastojke i dobro promiješajte žlicom.

  • Drugi korak

    Lagano dodavajte vodu miješajući žlicom dok ne ulijete cijelu vodu.

  • Treći korak

    Zatim mijesite rukama dok se svi sastojci ne povežu, oko 1 minutu. Ukoliko vam je tijesto „ljepljivo“, dodajte još malo brašna i umijesite. Kod ovog koraka nema neke konkretne upute, jednostavno trebate steći osjećaj za tijesto što svakako budete nakon nekoliko ispečenih kruhova. Tako to ide, nema druge i nemojte da vas to obeshrabri.

  • Četvrti korak

    Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite tako da primate donji kraj tijesta jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvučete. Preklopite i okrenite tijesto. I tako nekoliko puta i nekoliko minuta dok ne budete zadovoljni. A zadovoljni ćete biti kada dobijete glatku, gumastu lopticu.

  • Peti korak

    Tijesto vratite u posudu u kojoj ste ga na početku mijesili, malo pospite brašnom i pokrijte krpom. U ovom koraku čekate da se tijesto udvostruči što je otprilike pola sata. Stavite posudu na toplo, može i na štednjak jer će biti dovoljno toplo od pećnice koju ste upalili da se grije.

  • Šesti korak

    Kada se tijesto diglo, izvadite na pobrašnjenu površinu i dlanovima lagano pritisnete da istisnete zrak. Opet malo pobrašnite s obje strane tijesta da se ne lijepi za površinu pa ga premijesite kao prvi puta, oko 5 minuta.

  • Sedmi korak

    Posudu za pečenje kruha (manji lim za pečenje ili vatrostalnu posudu) malo nauljite i pobrašnite pa ubacite tijesto za kruh. Zarežite tijesto vrhom noža na 3 mjesta, koso u smjeru od sebe, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči. Prije pečenja malo poprskajte vodom i pecite 45 minuta. Poslužite uz omiljeni namaz :-) Kruh možete jesti 3 dana.

Savjet

  • Pirovo brašno možete zamijeniti bijelim, glatkim brašnom i umijesiti ga bez dodavanja sjemenki. Biti će jednako ukusan. Potrudite se da tijesto dobro umijesite i kada vam se više ne da, mijesite još minutu :-) To je tajna dobrog kruha! Sjemenke dodajte po želji, ali pripazite kod lanenih jer daju malo gorčine pa nemojte pretjerati. Jednom sam dodala i oljuštene sjemenke konoplje što se pokazalo odličnim potezom!

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password