DOMAĆI KRUH

( 0 od 5 )
Loading...
Domaći kruh
  • 40 mVrijeme pripreme
  • 40 mVrijeme kuhanja
  • 1:20 hGotovo za
Ispiši recept

Vjerujte, isplati se svaka potrošena minuta vašeg vremena za ovaj domaći kruh.

Kada zamirište kuća i kada kruh zahrska kod prvog poteza nožem, sve ćete zaboraviti i više ništa neće biti isto.

U Egiptu je kruh slavljen kao veza između tijela i duše, čovjeka i boga, a jedenje kruha  jamčilo je život poslije smrti.

U našim krajevima kruh ima posebnu vrijednost i značenje. Gotovo da nema kuće koja svaki dan na stol ne iznosi kruh, a u posebnim se prilikama peku posebne vrste pogača, kruhova i peciva koja se ukrašavaju. Osim što krasi stol, hrani obitelj, kruh ima ulogu povezivanja koju malo što može nadmašiti.

Vjerujem da će ovaj kruh zauzeti mjesto na vašem stolu te biti dio vaše svakodnevice, obiteljskih okupljanja i blagdana.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Sve sastojke pomiješajte u većoj zdjeli i umijesite tijesto. Ne trebate dugo mijesiti, samo da dobijete glatku smjesu koju pokrijte krpom i stavite na toplo da se diže.

  • Drugi korak

    Ako vam se žuri ili u kući nije dovoljno toplo, tijesto možete staviti u pećnicu na 50°C što će ubrzati postupak dizanja.

  • Treći korak

    Tijesto možete pustiti da se digne jednom, ali bolje će biti ako se strpite da se digne 2 puta.

  • Četvrti korak

    Dok se tijesto diže (ako ga ne dižete u pećnici), temperaturu pećnice stavite na najjače i u nju stavite grijati zdjelu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Ja koristim gusenu zdjelu s poklopcem.

  • Peti korak

    Kada se zdjela ugrije, tijesto pobrašnite i stavite u zdjelu (nije potrebno ulje niti papir za pečenje), malo zarežite nožem nekoliko crta na gornjem dijelu, poklopite i pecite na najjačoj temperaturi 25 minuta.

  • Šesti korak

    Nakon 25 minuta maknite poklopac, temperaturu smanjite na 200°C i pecite još 15 minuta, ovisno o debljini kruha.

  • Sedmi korak

    Kruh izvadite na rešetku, ohladite i navalite!

Savjet

  • Možete se igrati s omjerima brašna, smanjiti količinu mekog brašna, a povećati količinu raženog ili pirovog bijelog/integralnog.

Call to action banner image
x

Lost Password