Vjerujte, isplati se svaka potrošena minuta vašeg vremena za ovaj domaći kruh.
Kada zamirište kuća i kada kruh zahrska kod prvog poteza nožem, sve ćete zaboraviti i više ništa neće biti isto.
U Egiptu je kruh slavljen kao veza između tijela i duše, čovjeka i boga, a jedenje kruha jamčilo je život poslije smrti.
U našim krajevima kruh ima posebnu vrijednost i značenje. Gotovo da nema kuće koja svaki dan na stol ne iznosi kruh, a u posebnim se prilikama peku posebne vrste pogača, kruhova i peciva koja se ukrašavaju. Osim što krasi stol, hrani obitelj, kruh ima ulogu povezivanja koju malo što može nadmašiti.
Vjerujem da će ovaj kruh zauzeti mjesto na vašem stolu te biti dio vaše svakodnevice, obiteljskih okupljanja i blagdana.
Sve sastojke pomiješajte u većoj zdjeli i umijesite tijesto. Ne trebate dugo mijesiti, samo da dobijete glatku smjesu koju pokrijte krpom i stavite na toplo da se diže.
Ako vam se žuri ili u kući nije dovoljno toplo, tijesto možete staviti u pećnicu na 50°C što će ubrzati postupak dizanja.
Tijesto možete pustiti da se digne jednom, ali bolje će biti ako se strpite da se digne 2 puta.
Dok se tijesto diže (ako ga ne dižete u pećnici), temperaturu pećnice stavite na najjače i u nju stavite grijati zdjelu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Ja koristim gusenu zdjelu s poklopcem.
Kada se zdjela ugrije, tijesto pobrašnite i stavite u zdjelu (nije potrebno ulje niti papir za pečenje), malo zarežite nožem nekoliko crta na gornjem dijelu, poklopite i pecite na najjačoj temperaturi 25 minuta.
Nakon 25 minuta maknite poklopac, temperaturu smanjite na 200°C i pecite još 15 minuta, ovisno o debljini kruha.
Kruh izvadite na rešetku, ohladite i navalite!
Možete se igrati s omjerima brašna, smanjiti količinu mekog brašna, a povećati količinu raženog ili pirovog bijelog/integralnog.