Maslac od kikirikija postao je nezaobilazan namaz u kuhinji vjerujem mnogima, ne samo meni. Osim što je ukusan i zasitan, osvojio me bogatom aromom, teksturom i nutritivnom vrijednošću.
Googlala sam da je izvrstan izvor vitamina E, vitamina B3, vitamina B6, folata, magnezija, bakra i mangana. Sadrži i vitamin B5, željezo, kalij, cink i selen u malim
količinama.
Radi njegovih iznimno visokih vrijednosti, nutricionisti navodno savjetuju svima jednu jušnu žlicu kikiriki maslaca na dan i to zbog sljedećih razloga: zasitan je, doprinosi zdravlju srca, smanjuje rizik od karcinoma i Alzheimerove bolesti, smanjuje rizik od dijabetesa, sprječava nastanak bubrežnih kamenaca te doprinosi zdravlju i snazi kostiju.
Osim u zobenoj kaši https://pricejednekuhace.hr/recept/zobena-kasa/ možete ga jesti uz chia sjemenke https://pricejednekuhace.hr/recept/chia-puding-s-ananasom-i-borovnicama/ te od njega možete napraviti omiljenu slasticu https://pricejednekuhace.hr/recept/kakao-kuglice-s-maslacem-od-kikirikija/ ili hrskave kekse https://pricejednekuhace.hr/recept/hrskavi-keksi-s-kikiriki-maslacem/
Kikiriki stavite u blender i pustite nekoliko minuta dok blender odradi svoje tj. napravi maslac. Vidjet ćete kada se smjesa počne pretvarati u homogenu, ljepljivu grudu.
Ukoliko imate snažan blender, svih 500 gr kikirikija stavite odjednom. Oni koji koriste npr. Nutribulet i neke slabije, podijelite ovu količinu kikirikija na 2-3 dijela, slabijem će blenderu tako biti lakše.
Kada dobijete maslac, jako će biti gust pa zato dodajte 2 žlice kokosovog ulja koje će dati kremastu strukturu.
Maslac spremite u staklenku s poklopcem i čuvajte u kuhinji. Ne mora biti u hladnjaku, a može stajati mjesec dana iako meni ova količina potraje 2 tjedna.
Najbolji kikiriki za ovaj maslac za sada mi je onaj iz Konzuma, ima pakiranje od 500 gr. Nemojte dodavati sol, med i sl., to su recepti na internetu koji se meni nisu pokazali dobrima. Ovako imate čisti, lagani, divan maslac bez dodataka, a nakon što ga dodate zobenim pahuljicama, chia sjemenkama ili bilo kojem drugom jelu, onda možete dodati neke dodatke i začine, npr. cimet, muškatni oraščić i sl.