Uopće se nemojte čuditi ako ne znate što je farinata, ni ja nisam znala do danas.
Iskreno, čistila sam kuhinju i naletjela na ostatke raznih vrsta brašna koje nisam koristila već dugo. A kako se bliži nova radionica, volim istraživati i napraviti nešto novo da podijelim s ekipom koja dolazi željna novih okusa.
Osim brašna od kokosa, bilo je tu rižinog, lanenog, bučinog pa i slanutkovog brašna. Sa slanutkovim brašnom stvarnom nemam iskustva pa sam krenula u isprobavanje spremna na prva razočaranja, ali desilo se sasvim suprotno.
Naletjela sam na ovaj recept sa samo 4 sastojka, sve pomiješala, stavila peći, divila se i na kraju probala. Okus je fenomenalan! A sada zamislite taj okus podebljan s raznim povrćem i začinima po želji. Samo treba pustiti mašti na volju!
A sad malo o povijesti farinate kojoj u Toskani tepaju „calda calda“, u Francuskoj „socca“, a zovu ju još torta di ceci ili cecina.
Dvije su legende o njezinu postanku, a zapravo je tradicionalno genovsko jelo te se iz Genove ovaj recept proširio i na druge mediteranske luke, pa i u inozemstvo kada su tamo stigli talijanski iseljenici.
Nastala je slučajno, uslijed gladi i ispala fenomenalno.
Inače, brašno od slanutka baš i nije uobičajena namirnica, ali to ne znači da mu ne treba dati šansu. Poznatije je veganima i vegetarijancima budući da se u smjesi s vodom može koristiti kao zamjena za jaja.
Nutritivno je vrlo vrijedno, sadrži malo ugljikohidrata i puno proteina te ne sadrži gluten što mi je posebno zanimljivo. Stručnjaci kažu da u malim količinama služi kao zgušnjivač za juhe i umake. Nemojte dvojiti, probajte i uživajte!
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite posudu za pečenje (vatrostalna posuda ili okrugla tava koja može u pećnicu), ovisi kakav oblik želite.
Brašno stavite u zdjelu, dodajte sol i polako miješajući dodajte toplu vodu.
Smjesu ostavite sa strane i za to vrijeme posudu za pečenje stavite u pećnicu da se grije 10 minuta.
Nakon 10 minuta posudu izvadite i u nju stavite ulje, neka se razlije po cijeloj posudi.
Zatim dodajte smjesu i lagano promiješajte da se ulje pomiješa s uljem.
Stavite peći na dno pećnice 10 minuta s tim da rešetku iz pećnice nemojte vaditi.
Nakon 10 minuta posudu prebacite na rešetku (koja je na sredini) i pecite još 10-15 minuta.
Farinata je gotova kada dobije hrskavi rub i lijepu zlatnu boju.
Poslužite je toplu uz povrće po želji koje možete poslagati po njoj ili poslužiti sa strane.
Smjesu možete pripremiti ranije pa ostaviti nekoliko sati da odstoji prije pečenja. Također, na farinatu nakon prvih 10 minuta pečenja možete dodati povrće koje ne treba puno peći (luk na kolutove, rajčicu, ružmarin). Na samom početku (prije pečenja) na farinatu možete dodati šparoge, tikvice, pancetu, da se zajedno peku. Također, pečenu možete ukrasiti pečenim šampinjonima ili bilo kojim drugim povrćem koje ste ispekli na tavi ili jednostavno kaparama i maslinama.