Fritaja s krumpirom

( 0 od 5 )
Loading...
  • 4 osobeBroj osoba
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 60 mVrijeme kuhanja
  • 1:10 hGotovo za
Ispiši recept

Često puta potražim u wikipediji značenje i tumačenje određenih jela pa sam tako i ovoga puta s obzirom da ne znam baš puno o fritaji, osim da je brzo gotova, ukusna i svaki put različita.
Fritaja (slov. fritaja ili frtalja), tradicionalno istarsko jelo koje se priprema u Hrvatskoj i Sloveniji. Često se poslužuje u toplijem dijelu godine naročito u proljeće kad bujaju mnoge biljke poput divlje šparoge, hmelja, cikorije, rajčice, svježih mladica češnjaka i začina koji se mogu dodati jajima[1]. Tijekom čitave godine fritaja se može spremati s pršutom, gljivama, kobasicama, bijelim ili crnim vinom. Količina sastojaka određuje se po volji.
Naziv potječe iz mletačkoga dijalekta fritaia što znači pržen.

Eto, sad znate malo više, a usput ste dobili ideju s čim sve možete pripremati fritaju jer ovaj recept koji sam vam napisala je doista najosnovniji i najjednostavniji.
Fritaja je spas kada je žurba ili primjerice na moru gdje ne želite gubiti vrijeme u kuhinji. Dobra stvar je da krumpir možete skuhati u ljusci i zatim ostaviti u hladnjaku, tj. skuhati večer prije dok odmarate ili gledate omiljenu seriju pa ste sutra brže gotovi. Tako ja radim jer želim olakšati i sebi i ukućanima. Sebi kuhanje, a njima čekanje dok skuham  Znate i sami da „kad’ si gladan, nisi svoj!“ pa tako ni ja nisam svoja kada dođem kući gladna, a nema naznaka da će jelo biti brzo gotovo. Poigrajte se omiljenom kobasicom, raznim povrćem i začinima i stvorite recept po svojoj mjeri. Opustite se i uživajte!

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 180°C.

  • Drugi korak

    Krumpir i poriluk dobro operite i narežite. Krumpir na kriške, a poriluk na kolutove.

  • Treći korak

    Posudu za pečenje namažite maslacem pa na dno posude rasporedite krumpir i luk. Posolite, pokapajte uljem, promiješajte i pecite 50 minuta.

  • Četvrti korak

    Za to vrijeme umutite jaja, dodajte im prašak za pecivo i vrhnje pa sol i papar.

  • Peti korak

    Nakon 50 minuta pečenja, krumpir i poriluk izvadite iz pećnice i prelijte smjesom jaja.

  • Šesti korak

    Smanjite temperaturu na 160°C, vratite sve u pećnicu i pecite još 10 minuta.

  • Sedmi korak

    Prije posluživanja dekorirajte grančicom ružmarina i povrćem po želji.

Savjet

  • U jaja možete dodati omiljeni ribani sir, mladi luk i/ili papriku. Panceta je također dobro došla kada se zaželite kombinacije s mesom :-)

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password