Jesen i zima bez fritula su kao ljeto bez sladoleda 🙂 Barem meni. A kako ja obožavam hokido tikvu i u svako jelo uporno pokušavam dodati malo njenog okusa, tako je nastao i ovaj recept. Nisam izmislila ništa novo, internet je pun ovakvih recepata, ali je svaki drugačiji pa tako i moj. Volim u ovoj kombinaciji puno cimeta i muškatnog oraščića, a vi količine odredite prema svom ukusu. Kako je sezona fritula tek počela, u škrinju sam pospremila punoooo pirea od tikve da cijelu zimu mogu uživati u ovoj i sličnim poslasticama. Da ne zaboravim, tikvu možete kuhati i u bijelom vinu i soku od naranče pa će fritule dobiti novu dimenziju okusa! E da mi je neki štand na adventu, prodavala bih samo jela i deserte od hokaido tikve. Svi bi uživali! A najviše ja 🙂
Tikvu operite, očistite i narežite na kockice. Stavite u posudu za kuhanje, zalijte sokom naranče, dodajte šećer, promiješajte i kuhajte dok ne omekša. Kuhati možete na laganoj vatri ako vam se ne žuri. Ako vam se žuri, kuhajte na najjačoj vatri, povremeno promiješajte i u slučaju potrebe, dodajte malo vode za vrijeme kuhanja.
Od kuhane tikve napravite pire koristeći štapni mikser ili blender. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Dodajte rakiju, koricu naranče, cimet, muškatni oraščić, brašno, prašak za pecivo i jaja pa dobro promiješajte.
U duboku posudu stavite grijati ulje i dok se ulje grije pripremite plitki tanjur na koji stavite papirnate ubruse za upijanje masnoće, dvije male žličice, veliku žlicu s rupicama za vađenje fritula iz ulja i zdjelu u koju ćete stavljati fritule nakon što otpuste ulje.
Žličicu kojom ćete grabiti tijesto za fritule svaki put prije nego krenete po novu smjesu, uronite u ulje, tako se tijesto neće lijepiti za žličicu. Žličicom zagrabite tijesto za fritule, a drugom žličicom to isto tijesto spustite sa prve žličice u ulje. Budite brzi da vam sve fritule budu ravnomjerno i jednako pečene. U jednoj turi pecite najviše 7-8 fritula, odnosno, toliko da imaju dovoljno mjesta da se same okrenu kada su pečene s jedne strane. Pržite na srednje jakoj vatri da vam ne izgore.
Pečene fritule izvadite na papirnati ubrus da se ocijedi masnoća i odmah nove fritule stavite peći. Tako sve dok ne potrošite smjesu. Fritule pospite šećerom u prahu, čokoladom ili nekim drugim omiljenim preljevom pa poslužite.
Umjesto naranče, u smjesu možete dodati sok i koricu limuna, kako više volite. Smjesa može stajati u hladnjaku pa ukoliko drugi dan želite jesti svježe pečene fritule, dio smjese stavite u hladnjak. Tako ćete dva dana imati svježe i hrskave fritule.