Sredina svibnja je, a temperature su bliže kasnoj jeseni nego ljetu. Baš je zahladilo pa sam poželjela neko jelo da nas ugrije i da energiju, a što je bolje za to od graha!
Uvijek je dobrodošao na našem stolu, iako u svako godišnje doba, ipak manje kada su vrućine, a više za vrijeme hladnijih dani. Obožavam ovo jelo jer je zdravo, jednostavno i praktično! Uvijek skuham duplu porciju (za 8 osoba) pa imam za dva dana u tjednu skuhan i topao ručak što me posebno veseli jer štedim vrijeme i novac 🙂
Većinom kuham mladi grah kojeg kupim nekoliko kilograma i držim u škrinji, uvijek mi je pri ruci i brže je gotov!
U svibnju ipak rijetko tko još ima mladog graha pa sam kupila šareni i pokazao se odlični, samo je bitno namočiti ga dan ranije 🙂 Uživajte u ovom receptu i ugrijte se ukusnim ručkom dok nam ne dođe ljeto!
Večer prije grah namočite u 2 l vode (namočen grah brže se skuha) i ostavite da stoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Prije kuhanja prolijte vodu u kojoj se grah namakao i grah operite. Sitno nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i pancetu. Kobasice izrežite na kolutiće.
U posudu za kuhanje stavite grijati ulje na najjaču vatru. Zagrijanom ulju dodajte luk i pancetu, smanjite vatru za pola i pirjajte 5 minuta. Dodajte češnjak, mrkvu, začine, grah i rajčicu te promiješajte. Sve skupa zalijte litrom vode i ostavite da se kuha na srednjoj vatri.
Nakon pola sata dodajte kobasicu, provjerite je li potrebno soli i vode ukoliko je grah previše gust za vaš ukus. Vodu možete dodati i za vrijeme kuhanja ukoliko mislite da je potrebno. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri.
Pred sam kraj kuhanja isprobajte je li grah dovoljno omekšao pa ako je, ubacite sitno sjeckani peršin i ostavite kuhati još 5 minuta.
Namočite grah u subotu navečer, a u nedjelju ga skuhajte zajedno s nedjeljnim ručkom. Uštedjet ćete vrijeme i dobiti ručak za više dana. Važno je skuhani grah držati u hladnjaku nakon što se ohladio na sobnoj temperaturi. P.S. Ako imate express lonac, grah će biti gotov za pola sata.