Grašak i noklice

( 4 od 5 )
Loading...
  • -4 osobeBroj osoba+
  • 15 mVrijeme pripreme
  • 30 mVrijeme kuhanja
  • 45 mGotovo za
Ispiši recept

Popularno zagrebačko jelo navodno smo baštinili od susjeda iz Austrije, a naziv dolazi od složenice “eingemacht”što u slobodnom prijevodu njemačkog jezika znači “sve zajedno”.
Djeca to zovu grašak i noklice jer kažu da će polomiti jezik budu li govorili ajngemahtec, a meni je to baš čudno jer sam od malena taj naziv slušala od bake i dede i sasvim mi je priraslo srcu i jeziku 🙂

U 20. stoljeću u zagrebačkim građanskim obiteljima ručak je započinjao baš ovim jelom, odnosno, pilećom juhom s noklicama od jetrica.

Danas ga pripremamo jednostavnije i kao samostalno jelo, barem kod nas doma. Onako, da je na žlicu, a opet gušće od juhe za što su zaslužne noklice. Od povrća stavljamo luk, grašak i mrkvu, pileće meso obavezno, a noklice su “šlag na torti” i uvijek ih je premalo.
Priznajem da smo od tradicije odmakli noklicama jer ih više ne radim od pilećih jetrica. Djeca ne vole i nekako su te noklice pale u zaborav, ali im se jako veselim kada me netko dočeka ovim jelom u kojem su ipak te tradicionalne noklice.

Moja kćer još uvijek svako zrno graška vadi iz tanjura, ali zato smaže sve noklice. Nadam se da vaši povrće vole ipak malo više i da u ovom jelu uživate svi zajedno.

Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec

Sastojci

  • Za varivo
  • Za noklice
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Narežite luk, češnjak i mrkvu na sitne, a piletinu na malo veće kockice.

  • Drugi korak

    U zdjelu za kuhanje stavite grijati ulje na najjaču vatru. Zagrijanom ulju dodajte luk, posolite te smanjite vatru za pola i pirjajte dok luk ne omekša.

  • Treći korak

    Kad luk omekša, dodajte češnjak, mrkvu i meso. Promiješajte, dodajte grašak i začine te podlijte s 2 dcl vode (da prekrije sastojke) i kuhajte 30 minuta na srednje jakoj vatri. Za pripremu smrznutog graška pogledajte uputstvo na pakiranju.

  • Četvrti korak

    Dok se varivo kuha, napravite smjesu za noklice: istucite jaje (kao za kajganu), posolite te dodajte brašno i promiješajte. Smjesa mora biti gusta, ali ne previše gusta („žitka“).

  • Peti korak

    Nakon 30 minuta kuhanja variva, žličicom zagrabite smjesu i drugom žličicom spuštajte u varivo (veličinu noklica odredite sami). Tijesto će samo kliznuti sa žličice. Kad noklice isplivaju, gotove su, a s njima i varivo (5 minuta).

Savjet

  • Pazite koliko vode dodajete u varivo. Bolje da bude gušće pa lako, nakon što ukuhate noklice, dodate još malo vode i razrijedite varivo. Varivo možete napraviti i s kobasicama narezanim na kolutove te pilećim batcima i zabatcima. Bez mesa ili s mesom sa strane (pečene kobasice, pohano meso).

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password