Otvorila sam sezonu pećnice i to proslavila sočnom tortom i odličnom pivom! Toliko su dobra kombinacija da je torta dobila ime po pivu Grička vještica. Ovaj jaki tamni lager divne rubin crvene boje izaziva zazubice i meni osobno je jedno od najdražih piva Pivovare Medvedgrad. Ugodne je arome i bogate fine slatkoće zbog čega posebno paše uz čokoladu i kakao. Iako je dostupno cijele godine, ovo pivo pijem češće u jesen i zimi kada mi više odgovaraju jači okusi.
Prvo me privuklo ime, a zatim boja. Mislim da nitko ne može ostati ravnodušan prema rubin crvenoj boji koja asocira na raskoš okusa. Tako i jest, okus je doista raskošan, sami pogled na boju miluje oči, a miris nosnice zbog čega se polako zaljubljujete. I ta ljubav traje 🙂 Osim što ćete ovu tortu napraviti s pivom, uz nju poslužite pivo tako da svaki zalogaj zalijete gutljajem kako biste u potpunosti doživjeli čudo okusa. Savjetujem popiti koji gutljaj i dok pečete tortu da pripremite nepce jer priprema je pola posla!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Upalite pećnicu na 180°C, a kalup za torte promjera 18 cm (može i 20 cm, samo će biskvit biti niži) obložite papirom za pečenje.
U lonac stavite pivo, maslac i kakao u prahu, stalno miješajte dok ne zakuha i maslac se ne otopi pa maknite s vatre.
Mikserom umutite jaje pa dodajte kiselo vrhnje, šećer, brašno, sodu bikarbonu, sol i na kraju toplu smjesu od kakaa i piva.
Sve lagano promiješajte mikserom, izlijte u kalup i pecite 25 minuta.
Dok se biskvit peče, napravite mousse tako da čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se hladi.
Dok se otopljena čokolada hladi, istucite vrhnje za šlag pa u njega lagano umiješajte otopljenu čokoladu.
Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa, prerežite na pola pa donju koru biskvita stavite na podložak i vratite okrugli dio kalupa oko biskvita da obavija tortu.
Mousse stavite na prvi dio kore u kalupu, zatim dodajte gornji dio kore i vratite u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi. Barem 4 sata i više, a najbolje preko noći.
Kada je torta dovoljno ohlađena, pripremite glazuru tako da sve sastojke stavite u lonac i zakuhate uz miješanje na laganoj vatri.
Kada se glazura ohladi do sobne temperature, prelijte preko torte pa vratite u hladnjak da se još malo ohladi.
Poslužite uz čašu piva Grička vještica!
Količinu mousse kreme možete poduplati pa biskvit narezati na 3 dijela ukoliko želite više kreme i veću tortu. Kod odabira čokolade obratite pozornost na količinu šećera, najbolje su čokolade s više kakaa i manje šećera.