Griz je moje omiljeno jelo za doručak ili desert. Osim što vraća u djetinjstvo kada sam ga jela isključivo s kraš expressom, zdrav je, zasitan i brzo gotov. Danas ga jedem s prahom cikle, orašastim plodovima, voćem i medom. Zdravo i uvijek pri ruci jer ga možete ponijeti i na posao ukoliko doručkujete kasnije, a odličan je kada vas uhvati šećerna kriza 🙂 Ukusan je topao i hladan, jeftin je, dostupan u svakom dućanu, a za one koji ne smiju gluten postoji rižin griz koji najčešće kupujem. Odličan je, isto se priprema, a kilogram košta samo 15,00 kn.
Ako se pitate zašto baš s prahom cikle, javljam da se cikla gotovo ne osjeti, okus je izuzetno blag, ali je zato boja fenomenalna i ukusno je. Upravo za one poput mene koji ne vole svježu ili konzerviranu ciklu, a moraju je ili žele jesti zbog zdravlja. Ja spadam u kategoriju moram i želim pa je ova alternativa odlična jer je jedna žličica ekvivalent cijeloj cikli po količini vitamina, a nema zamazanih ruku i kuhinje 🙂 Mudro, zar ne? Ne razmišljajte puno već probajte, a djeca će sigurno biti oduševljena bojom!
Mlijeko stavite grijati u posudu na srednje jakoj vatri. Dodajte med i kada postane kipuće, dodajte pšeničnu krupicu i prah cikle te miješajte sve zajedno dok je zavrije.
Zatim smanjite vatru na najmanje i kuhajte još 2 minute neprestano miješajući.
Kuhanu krupicu odmah izlijte u tanjur ili zdjelicu te ukrasite orašastim plodovima po želji. Ukoliko želite dodatno zasladiti, dodajte još meda ili šećera po želji, a osim orašastih plodova, možete dodati čips od kokosa, sušeno, svježe ili smrznuto voće.
Prah cikle dati će lijepu boju pšeničnoj krupici, a okus će biti blag. Ova je kombinacija idealna za one koji baš ne vole čisti okus cikle, a djeci će posebno biti zanimljiva intenzivna roza boja. Cikla, osim što nosi epitet superhrane, pretvorena u prah postaje prirodna prehrambena boja - crveni pigment - betacijanin, koji se gotovo uopće ne iskorištava u metabolizmu nego se putem mokraće vrlo brzo izlučuje iz tijela. Zbog toga je savršena zamjena za umjetnu crvenu boju jer ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije.