Ovo je definitivno vinski gulaš na moj način 😋 Znate da volim klasičnu i domaću hranu koju prilagođavam svom nepcu, a zdrave namirnice su must have pa je tako nastao ovaj vinski gulaš od junetine sa slanutkom i lećom 🍲 I predobar je! Probajte i uvjerite se, slobodno napravite odmak od klasičnih recepata jer krumpir nije jedina namirnica koja može ići u gulaš iako ga takvim pamtite iz djetinjstva. A što se tiče vina, pazite na zlatno pravilo – nemojte stavljati u jelo vino koje ne biste popili 😉
Meso narežite na kocke, luk na sitne kockice, češnjak na listiće, a mrkvu na malo deblje kolutove.
U dublju posudu za kuhanje stavite ulje i dobro zagrijete, a zatim dodajte meso pa ga popecite. Izvadite popečeno meso i ostavite sa strane.
Na istom ulju stavite pirjati luk dok ne omekša pa dodajte češnjak i nakon 5 minuta mrkvu i pirjajte 10 minuta.
Dodajte meso i nastavite pirjati na srednje jakoj vatri podlijevajući s vinom. Nakon 10 minuta smanjite vatru na najmanje i nastavite kuhati dok vino ne ispari. Dodajte vodu i kuhajte još 90 minuta ili dok meso ne omekša. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode kojom sami regulirate gustoću gulaša.
Nakon 90 minuta dodajte sol i papar, umiješajte crvenu mljevenu papriku i koncentrat rajčice i kuhajte još 10 minuta.
Kada je meso kuhano (mekano da ga možete prepoloviti vilicom), dodajte ocijeđenu leću, slanutak i peršin, promiješajte i poklopite. Poslužite toplo uz omiljenu salatu i čašu vina.
Umjesto junetine možete koristiti miješano meso – pola junetina, pola svinjetina. Također, ovaj gulaš možete napraviti i od mesa divljači :-) Ukoliko imate express lonac, gulaš može biti gotov puno brže. Za vino birajte samo ono koje biste popili jer će vam ostati vina pa da ne propadne :-) Dobar tek i živjeli!