Gulaš s hokaido tikvom

( 0 od 5 )
Loading...
  • Priče jedne kuhače RECEPTI (18)
  • Priče jedne kuhače RECEPTI (17)
  • 4 osobeBroj osoba
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 1:45 hVrijeme kuhanja
  • 2:05 hGotovo za
Ispiši recept

Gulaš originalno potječe iz Mađarske gdje su ga pripremali tamošnji pastiri od 9. st. Valjda zato toliko volim gulaš jer imam mađarske korijene 🙂 Prvo pravilo gulaša jest: koliko mesa, toliko luka, a kako biste dobili dobru i željenu gustoću jer naravno da nećemo zgušnjavati i kvariti brašnom, zar ne? Pastiri nisu koristili vino i tikvu, samo su dugo kuhali luk i meso dok ne bi voda isparila. Kasnije smo u gulaš dodavali razne sastojke kao što je i crvena paprika koje zapravo u originalnom receptu iz 9. st. nema. Paprika je ubačena tek u 18. st. Mislim da je dosta povijesti, bacite se na isprobavanje recepte i javite kako vam se sviđa 🙂 Posebno ova verzija s tikvom!

 

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Meso narežite na kockice 3x3 cm, posolite i ostavite da se marinira.Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i narežite na kockice veličine mesa.

  • Drugi korak

    Luk stavite pirjati na zagrijanu svinjsku mast ili ulje 10 minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem.

  • Treći korak

    Dodajte češnjak i kratko zabijelite (5 minuta), dodajte meso te nastavite pirjati na laganoj vatri.

  • Četvrti korak

    Nakon 20 minuta podlijte crnim vinom, a kad alkohol napola reducira, nastavite kuhati uz podlijevanje temeljcem.

  • Peti korak

    Nakon 60 minuta pirjanja provjerite da li je meso mekano. Ako je, dodajte kocke tikve, mljevenu papriku i rajčicu iz tetrapaka, dodajte sol i papar pa nastavite kuhati još 10 minuta. Ako nije mekano, pirjajte dok ne omekša, a zatim dodajte navedene sastojke. Prije posluživanje pospite sjemenkama buče.

Savjet

  • Gulaš možete pripremiti od juneće ili svinjske plećke, ovisno što imate u hladnjaku ili što više volite. Po želji možete dodati i lovorov list, ja ga ne volim pa ni ne stavljam u jela i recepte. Ako imate domaću rajčicu, gulaš će biti još bolji. Vrijeme kuhanja prilagodite mesu, ponekad mu treba više, a ponekad manje da omekša. A sol i papar dodajte po vašem ukusu. Ionako jelo treba biti vama po guštu, zar ne? I da, tikvu nije potrebno guliti :-)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call to action banner image
- Lista za kupovinu
x

Lost Password