Na ovo se jelo brusim već više od mjesec dana i baš kao što sam pretpostavljala, oduševilo me i imala sam obrok za 2 dana. Obožavam ovakva jela kada mogu kombinirati i uštedjeti vrijeme. Dakle, najeli smo se kus-kusa s povrćem i malo tikve, a onda sam preostalu tikvu iskoristila drugi dan za prefinu salatu sa svježim raznolikim povrćem i pilećim fileom. Jednostavno sam preostalu tikvu narezala na kockice, drugi dan dodala svježoj salati, začinila i dodala pečeno meso. Spremam se uskoro napraviti tikvu punjenu mljevenim mesom i povrćem pa ću vam javiti dojmove i natipkati recept, bez brige 🙂 Uživajte u ovom divnom i neobičnom jelu, zaslužuje da odvojite malo više vremena u kuhinji, neće vam biti žao 😉
Uključite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje. Luk narežite na kockice, češnjak na listiće, a peršin sitno nasjeckajte.
Tikvama odrežite vrh tako da izgleda kao da im radite poklopac. Očistite ih žlicom od sjemenki, premažite maslinovim uljem i stavite peći u pećnicu 30 minuta zajedno s poklopcem koji stavite kraj tikve.
Dok se tikva peče, kus-kus prelijte vrelim povrtnim temeljcem i pustite da odstoji (ako nemate temeljac, koristite običnu vodu).
Za to vrijeme paprike operite i također ih stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 minuta. Pečene paprike očistite od koštica, ogulite im kožicu te ih narežite na kockice.
Kus-kusu primiješajte narezane pečene paprike, luk, češnjak, peršin, dodajte soli i papra po želji i prelijte s još malo maslinova ulja te dobro promiješajte.
Nadjevom napunite tikve, vratite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta. Tikva treba omekšati i biti jestiva, a ne tvrda ili previše mekana. Stoga pratite za vrijeme pečenja i duljinu pečenja prilagodite tikvi :-)
Poslužite toplo uz omiljenu salatu, ribu ili meso.
Za ovaj recept možete koristiti bilo koju tikvu, no ipak preporučam baš hokaido jer je specifičnog okusa, ne trebaju ju guliti i kada se ispeče ima blagi okus po kestenima. Umjesto kus-kusa možete koristiti rižu koju je potrebno skuhati prema uputama na pakiranju. Isto tako, od povrća možete odabrati što volite ili imate kod kuće, a papriku možete prvo narezati na kockice pa zatim dinstati na luku i češnjaku ukoliko vam je takva opcija draža ili brža. Ukoliko vam ostane tikve (kao meni svaki puta) narežite ju na kockice i koristite kao prilog za neko drugo jelo ili napravite salatu od svježeg povrća, pečene tikve i mesa po želji.