Fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji. U Primorju i Istri je običaj da se fritule rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta. Kod nas doma običaj je da se rade kada god nam se prohtije iako priznajem, češće ih radimo zimi.
Svatko se kune da su njegove fritule najbolje pa tako i ja u što ćete se uvjeriti samo ako probate. Trebale bi vam ispasti iz prve, izvana hrskave, a iznutra sočne i aromatične bez da upiju ulje. Ma savršene, vidjet ćete!
Ono što najviše volim kod ovog deserta je brzina i praktičnost. Dakle, od trenutka kada vam se jede nešto slatko do trenutka dok to slatko jedete prođe cca 20 minuta. Ako imate sve sastojke kod kuće, ma čak i da nemate primjerice aromu ili koricu limuna (ne brinite, ispast će slasne i pojest će se sve do jedne) gotovi ste za tren oka i cijela će kuća mirisati, a ukućani ili pak gosti biti jako zadovoljni.
I još nešto, ulje možete koristiti barem 5 puta za pečenje jedne ture fritula u razmaku 10 dana. Tako je barem nama uspjelo što znači da smo uštedjeli na ulju, jedino što smo imali izliku da moramo iskoristiti ulje pa smo fritule jeli svaki drugi dan. Baš smo uživali, omastili brk i počastili goste te obradovali susjede. Uživajte i javite dojmove!
U manju zdjelu na najmanju vatru stavite grijati ulje za fritule. Stavite ulja do visine jednog prsta, to će biti dovoljno.
U drugu zdjelu razbijte jaje, malo ga razmutite pa dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Dovoljna je vilica, ne trebate koristiti mikser.
Pripremite šećer u prahu ili smeđi šećer mljeven sa cimetom.
Provjerite da li je ulje dovoljno ugrijano tako da uronite vrh drške od kuhače, ukoliko primijetite male mjehuriće, ulje je doseglo temperaturu taman za pečenje.
Uzmite dvije čajne žličice i uronite ih u ugrijano ulje. Jednom zagrabite smjesu, a drugom smjesu sa žličice spustite u ulje i tako redom dok ne popunite zdjelu s tim da pazite da ne bude previše fritula u isto vrijeme u zdjeli. Da imaju dovoljno prostora za plivanje i okretanje.
Žličice svaki put uronite u ulje prije nego zagrabite smjesu, tako vam se smjesa neće lijepiti.
Vidjet ćete da se fritule same okreću pa kada su gotove tj. dobiju lijepu boju, izvadite ih na papirnati ubrus uz pomoć šupljikave žlice da se ocijedi višak masnoće.
Ocijeđene fritule uvaljajte u šećer u prahu i uživajte.
Meko brašno možete zamijeniti pirovim ili integralnim. Umjesto vanilije možete dodati rum, a osim šećera poslužiti ih možete uz omiljeni džem ili čokoladni preljev.