Ovaj sam kruh prvi put napravila prije mjesec dana, prije radionice Kuhamo s pivom da vidim kako će ispasti i da li zadovoljava i najstrože kriterije. Oduševio nas je mekoćom, hrskavom koricom i jednostavnošću pripreme. Nakon degustacije pala je odluka da ćemo ga peći na radionici u 2 varijante, klasičnoj (ovoj) i onoj sa začinima i suhim rajčicama da ekipi pokažemo kako se igrati prilikom kuhanja i kako uvijek može drugačije na jednostavan način 🙂 Na radionici nas je bilo 20 i pogađate, oba su planula za tren! Pa da ne bismo ispali sebični i ovako nešto držali za sebe, dijelimo s vama recept s kojim si ugrijte dušu i nepce već ovaj vikend!
Pivo Zlatni medvjed dostupno vam je cijele godine, u dućanima ili putem web shopa Pivovare Medvedgrad i imajte na umu da samo pola boce ide u kruh, ostalo treba popiti dok se kruh peče, a novu bocu otvoriti uz degustaciju jer prava stvar je sljubiti okuse. E sad, ako vas zanima zašto baš ovo pivo, moram kao pravo žensko reći „radi boje“ i nemojte odmah baciti kamen. Naime, ja kad razmišljam o odabiru piva prvo pomirišem pivo, zatim zamislim kako bi se sastojci mogli spojiti i kakav će miris nastati, a zatim probam (ako mislite da je to lako, varate se jer ponekad je potrebno popiti cijelu bocu prije odluke o odabiru). U ovom slučaju s obzirom da se radi o bijelom brašnu i vrlo malo sastojaka, htjela sam neko „jednostavno“, a ukusno pivo ugodne arome i baš takve zlatnožute boje. I pogodila sam! A vi probajte i procijenite je li odabir piva dobar!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite kalup za kruh (30x10) koji obložite papirom za pečenje.
Maslac otopite.
Sve suhe sastojke stavite u zdjelu, dodajte pivo i dobro promiješajte. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna (ukoliko je smjesa previše ljepljiva).
Smjesu za kruh stavite u kalup pa prelijte otopljenim maslacem.
Stavite u pećnicu i pecite 60 minuta.
Ostavite da se ohladi pa narežite i poslužite uz pivo i omiljeni namaz.
U smjesu možete dodati češnjak u prahu ili suhe rajčice koji će kruhu dati dodatnu aromu. Kruh poslužite uz namaz iz recepta Hot dog s umakom od piva.