Hrskavi slanutak

( 0 od 5 )
Loading...
  • -2 osobeBroj osoba+
  • 5 mVrijeme pripreme
  • 40 mVrijeme kuhanja
  • 45 mGotovo za
Ispiši recept

Slanutak potječe iz područja zapadne Azije gdje se uzgajao još prije 7000 godina, a svijetom se proširio preko Indije i Sredozemlja. Danas je sastojak jela mnogih nacionalnih kuhinja, posebno Afričkih i Azijskih. Neizostavni je sastojak svima omiljenog hummusa, miješa se s rižom, pšenicom ili kvinojom te poslužuje kao prilog, što mene posebno veseli 🙂
Bogat je bjelančevinama, a kada se kombinira s bjelančevinama žitarica, čini dobru zamjenu za meso. Sadrži i ugljikohidrate; prvenstveno škrob te vlakna i to ona topljiva i netopljiva. Topljiva vlakna snižavaju koncentraciju glukoze, a netopljiva vlakna i saponini na sebe vežu kolesterol i stolicom ga uklanjaju iz organizma čime doprinose njegovoj nižoj prisutnosti u krvotoku. Beta-sitosterol snižava krvni tlak. Prisutni beta-karoten i vitamin E kao antioksidansi djeluju pozitivno na srce. Slanutak uz to sadrži folat koji smanjuje koncentraciju homocisteina (čimbenika rizika za pojavu bolesti krvožilnog sustava) u krvi. Stručnjaci kažu da prisutnost slanutka u prehrani čuva zdravlje krvožilnog sustava.
Masti su u slanutku prisutne u maloj količini pa se on preporučuje ljudima koji su na dijeti za mršavljenje. Dodatno, njegova vlakna u doticaju s vodom bubre i daju osjećaj sitosti što znači da će vas brzo zasititi i dugo držati sitima. Idealna namirnica zar ne?! I za kraj, još jedan razlog za konzumaciju slanutka jest što je namirnica niskog glikemijskog indeksa! Ja kod kuće uvijek imam nekoliko konzervi i to velikih, uz slanutak imam grickalicu, prilog ili glavno jelo gotovo za nekoliko minuta, a jedem zdravo!

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 180°C, a veliki lim za pečenje (ona za pizzu) obložite papirom za pečenje.

  • Drugi korak

    Slanutak ocijedite i dobro ga posušite kuhinjskom krpom ili kuhinjskim papirom.

  • Treći korak

    Osušeni slanutak stavite u zdjelu, dodajte 3 žlice ghee maslaca i začine pa dobro promiješajte.

  • Četvrti korak

    Rasporedite ga na lim za pečenje i pecite 4o minuta.

  • Peti korak

    Slanutak povremeno promiješajte i tokom pečenja dodajte još preostale 2 žlice ghee maslaca. Po jednu žlicu svaki put kada budete miješali.

  • Šesti korak

    Kad je slanutak gotov, ostavite ga u poluotvorenoj pećnici da se osuši, a zatim poslužite.

Savjet

  • Osim navedenih začina, možete koristiti i malo čilija ako volite ljutkasno.

Call to action banner image
x

Lost Password