Jesenska kraljica vitkosti i zdravlja! Hokaido tikva je s pravom naša namirnica mjeseca pa čak mogu slobodno reći i jeseni. Zato svaki tjedan pišem barem jedan recept, a ovaj hummus zvuči poput najljepšeg doručka ili večere. I ne samo da je ukusan, već je i savršeno izbalansiran obrok u kojem možete uživati u svako doba dana i uvijek ćete tražiti još 🙂
Jesen je i službeno počela pa ajmo je obilježiti pravom jesenskom namirnicom!
Upalite pećnicu na 200°C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Tikvu operite, prepolovite, očistite i narežite na veće kocke. Poprskajte uljem i pecite 30 minuta dok ne omekša i lagano se karamelizira.
Pečenu tikvu prebacite u blender, dodajte tahini, chilli, limunov sok i češnjak. Blendajte dok ne dobijete glatki namaz.
Ukoliko nemate blender, pečenu tikvu zajedno sa začinima stavite u dublju posudu i blendajte štapnim mikserom.
Ostavite sa strane i za to vrijeme tostirajte sezam na način da ga lagano prepržite na tavi. Tostiranje sezamu pojačava orašast okus i daje tamniju boju.
Hummus prebacite na tanjur, poprskajte bučinim uljem i pospite sjeckanim peršinom, bučinim sjemenkama i malo bučinog ulja. Poslužite na tostiranom kruhu koji ste još topli natrljali češnjakom.
Namaz možete poslužiti za doručak, večeru ili predjelo, na kruhu, krekerima, dvopeku ili lisnatom tijestu. Topao ili hladan, ukusan je uvijek, a u hladnjaku može stajati do 5 dana. Boja bundeve ukazuje da je namirnica bogat izvor beta karotena zbog čega uživajte u njenom fenomenalnom okusu i brojnim nutritivnim prednostima.