INTEGRALNI PIROV KRUH

( 0 od 5 )
Loading...
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 40 mVrijeme kuhanja
  • 1:50 hGotovo za
Ispiši recept

Povijest kruha
Prvi su kruh, i to od pšenice i ječma, pekli Egipćani 1500 godina pr. Kr., vjerojatno je bio beskvasni i zapravo pogača od brašna, soli, koja se pekla u žeravici i pod pepelom u peći, na što upućuju slike na zidovima grobnica i zapisi starih Egipćana. Kruh su pekli u najrazličitijim oblicima, često u obliku životinja ili ljudi, jer su služili za vjerske ili magijske potrebe i posipali ga raznim sjemenkama (često kimom).

antička vremena uz omiljene kaše, kruh je također bio dobro dobro poznat. Stari Grci su 70% svoje energije dobivali iz žitarica, a robovi su svakodnevno pekli i kruh. Hipokrat je već onda upozoravao da moramo paziti što jedemo i kako nije svejedno da li jedemo bijeli ili crni kruh, a Celsus je pisao kako kruh sadrži više hranjivih sastojaka nego bilo koja druga hrana.

Devetnaesto stoljeće je bila značajna prekretnica u prehrani stanovništva Europe, jer je započela masovna proizvodnja bijelog brašna, a svi nedostatci bijelog kruha kao simbola blagostanja i gospodstva pokazat će se tek u 20. stoljeću.

Kruh kao statusni simbol
 Bijeli kruh je kroz povijest najčešće bio statusni simbol te je određivao viši društveni standard. Mekan, prozračan i oslobođen teških okusa koji su pratili kruh od cjelovitog brašna bio je poslastica i cijenjena namirnica. Danas je simbol lošijih prehrambenih navika i upućuje na jelovnike osiromašene prijeko potrebnim i korisnim prehrambenim vlaknima. Crni kruh je stoljećima smatran hranom sirotinje. Danas je najčešći odabir osoba koje se brinu o svojem zdravlju i žele uravnoteženu prehranu.

Kruh i Hrvati
U Hrvatskoj se do sveopćeg porasta standarda u drugoj polovici 20. stoljeća, u krajevima koji nisu imali velikih žitorodnih površina, u krušne smjese dodavalo i brašno od drugih biljaka, primjerice rogača, a dodavao se i hrastov žir. Kruh od žirova česmine pripremali su stanovnici ŠolteMolataVelog Iža.

Zašto birati i paziti?
Zanimljivo je kako se kod nas sve vrti oko kruha i većina ljudi bez kruha ne može jesti niti jedan obrok. Neki ga jedu čak i uz juhu, neki misle da se nisu najeli ako uz glavno jelo nema kruha, neki ga baš vole kao ja primjerice i mogla bih živjeti na kruhu i maslacu. No, baš zato što ga volim, a volim i sebe, biram zdravije varijante i jedem manje količine. Zašto pirov? Prije svega jer je zasitniji pa sam sigurna da ću manje pojesti, osjećam se bolje i nisam toliko napuhana. Kada se jednom naviknete na zdrave varijante kruha, nema nazad, a tijelo će vam posebno biti zahvalno!

 

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Sve sastojke pomiješajte, umijesite tijesto i ostavite da se diže 15 minuta (pokrijte krpom).

  • Drugi korak

    Nakon 15 minuta dobro premijesite i ostavite da se diže još 15 minuta.

  • Treći korak

    Sada tijesto izvadite na površinu koju ste lagano posipali brašnom, kratko premijesite, zatim rukama malo rastegnite kao da želite napraviti tijesto za pizzu, preklopite i na kraju zarolajte kao roladu.

  • Četvrti korak

    Neka vas ne buni ovaj postupak rolanja, jednostavno lagano zarolajte po mogućnosti prema duljini kalupa.

  • Peti korak

    Tijesto prebacite u kalup, zarežite malo nožem 3 kose crte s razmacima, premažite lagano uljem i posipajte sjemenkama. Ostavite da se diže 30 minuta.

  • Šesti korak

    Sjemenke lagano dlanovima utisnite u tijesto da se sljube s kruhom, kasnije će vam manje ispadati kada budete rezali kruh.

  • Sedmi korak

    Sada upalite pećnicu na 200°C i pripremite kalup za pečenje kruha koji obložite papirom za pečenje.

  • Osmi korak

    Kruh pecite 30 minuta na 200°C, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 10 minuta.

  • Deveti korak

    Izvadite iz kalupa na rešetku, pustite da se ohladi i uživajte!

Savjet

  • Umjesto integralnog možete koristiti i bijelo pirovo brašno. Za dodatnu aromu tijestu možete dodati suhi peršin ili bosiljak, medvjeđi luk, suhe rajčice i sl.

Call to action banner image
x

Lost Password