Jednostavni losos sa začinima

( 0 od 5 )
Loading...
  • -4 osobeBroj osoba+
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 7 mVrijeme kuhanja
  • 17 mGotovo za
Ispiši recept

Već ste primijetili da većinom koristim i kuham zdrave namirnice. I nije samo bitno da li je namirnica zdrava više ili manje, nego i način pripreme (termičke obrade) i posluživanja, odnosno, odabira priloga.

I ljeti i zimi obožavam ribu zbog toga što je zdrava, a još više zbog toga što je brzo gotova. Zimi odaberem konkretniji prilog poput riže, a ljeti mi je dovoljna samo salata kao u ovom receptu. Losos je izuzetno zdrav i zasitan, bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Ubrzava metabolizam jer omega-3 masne kiseline, vitamin D i selen povećavaju učinak inzulina, olakšavaju apsorpciju šećera i tako smanjuju razinu šećera u krvi.

 

Sastojci

  • Osnovni
  • Za umak
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Češnjak sitno nasjeckajte i u posebnu zdjelicu pomiješajte sve začine za umak.

  • Drugi korak

    Filete lososa prvo posušite papirnatim ubrusom, zatim posolite i popaprite te stavite u Delimano fritezu na vrući zrak, najbolje 2 puta po 2 komada. Fileti neka budu okrenuti kožom prema gore (ne ih peći na strani na kojoj je koža jer se u fritezi zalijepe).

  • Treći korak

    Filete pecite u fritezi na 180°C točno 7 minuta.

  • Četvrti korak

    Filete poslužite u komadu pa prelijte s umakom uz salatu ili ih natrgajte i ubacite u salatu, dodajte umak i lagano promiješajte.

  • Peti korak

    Ukoliko nemate fritezu na vrući zrak, filete lososa možete ispeći na tavi. Zagrijte ulje na tavi te dodajte osušene i začinjene filete, ali ovoga puta neka strana na kojoj se nalazi koža bude dolje. Pecite dok ne dobije boju u sredini, 5 minuta s jedne strane, zatim okrenite i pecite još 5 minuta s druge strane na laganoj vatri.

Savjet

  • Za pečenje mesa u Delimano fritezi nije potrebno ulje stoga nemojte koristiti ulje kod pečenja. Losos u sredini mora ostati blago proziran i ružičast. Ako tokom pečenja iz njega počinje curiti bijela tekućina, to je znak da ste ga prepekli. Možete ga peći i u pećnici u kom slučaju stavite losos u nauljen lim za pečenje okrenut kožom prema dolje i pecite na 180°C 10 minuta. Za svakih 1,25 cm filea dodate 4-6 minuta termičke obrade u pećnici što znači da ako je file debeo 2,5 cm, idealno vrijeme pečenja je 8-12 minuta.

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password