Već ste primijetili da većinom koristim i kuham zdrave namirnice. I nije samo bitno da li je namirnica zdrava više ili manje, nego i način pripreme (termičke obrade) i posluživanja, odnosno, odabira priloga.
I ljeti i zimi obožavam ribu zbog toga što je zdrava, a još više zbog toga što je brzo gotova. Zimi odaberem konkretniji prilog poput riže, a ljeti mi je dovoljna samo salata kao u ovom receptu. Losos je izuzetno zdrav i zasitan, bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Ubrzava metabolizam jer omega-3 masne kiseline, vitamin D i selen povećavaju učinak inzulina, olakšavaju apsorpciju šećera i tako smanjuju razinu šećera u krvi.
Češnjak sitno nasjeckajte i u posebnu zdjelicu pomiješajte sve začine za umak.
Filete lososa prvo posušite papirnatim ubrusom, zatim posolite i popaprite te stavite u Delimano fritezu na vrući zrak, najbolje 2 puta po 2 komada. Fileti neka budu okrenuti kožom prema gore (ne ih peći na strani na kojoj je koža jer se u fritezi zalijepe).
Filete pecite u fritezi na 180°C točno 7 minuta.
Filete poslužite u komadu pa prelijte s umakom uz salatu ili ih natrgajte i ubacite u salatu, dodajte umak i lagano promiješajte.
Ukoliko nemate fritezu na vrući zrak, filete lososa možete ispeći na tavi. Zagrijte ulje na tavi te dodajte osušene i začinjene filete, ali ovoga puta neka strana na kojoj se nalazi koža bude dolje. Pecite dok ne dobije boju u sredini, 5 minuta s jedne strane, zatim okrenite i pecite još 5 minuta s druge strane na laganoj vatri.
Za pečenje mesa u Delimano fritezi nije potrebno ulje stoga nemojte koristiti ulje kod pečenja. Losos u sredini mora ostati blago proziran i ružičast. Ako tokom pečenja iz njega počinje curiti bijela tekućina, to je znak da ste ga prepekli. Možete ga peći i u pećnici u kom slučaju stavite losos u nauljen lim za pečenje okrenut kožom prema dolje i pecite na 180°C 10 minuta. Za svakih 1,25 cm filea dodate 4-6 minuta termičke obrade u pećnici što znači da ako je file debeo 2,5 cm, idealno vrijeme pečenja je 8-12 minuta.