Batat je jedna od meni najdražih namirnica. Do sada sam ga uvijek pekla u pećnici i samo sam jednom napravila krem juhu od njega i jabuka. To je bio božanstven okus!
Ideja s kokosovim mlijekom je došla iz jednog časopisa u kojem sam vidjela recept i odmah isprobala jer mi se kombinacija činila zanimljivom. I nisam pogriješila, a nećete ni vi ako probate 🙂
Ne voli svi ovaj slatki krumpir (primjerice moja kćer), ali mislim da mu nisu dali šansu.
Probala sam narančasti i ljubičasti. Ova juha je od narančastog, ali slobodno možete probati ljubičasti i javiti dojmove, boja će sigurno biti fenomenalna!
Nutritivno, ovaj je slatki krumpir bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima zbog čega mi je jako drago da je vrlo često u mom jelovniku.
Pronašla sam podatak da 100 grama batata ima 110 kalorija, 0 gr masti, proteina 2 gr, a ugljikohidrata 24 gr od čega šećeri 7 gr i vlakna 2 gr.
Kažu da zbog vlakana doprinosi zdravlju crijeva te dobrom vidu jer je bogat izvor beta karotena.
Probajte njegov neodoljivo slatkasti okus u raznim varijantama i uvjerite se sami u nutritivne vrijednosti!
Batat ogulite, narežite na kockice, dodajte cijeli očišćeni češnjak, dodajte vode da prelije batat i kuhajte dok ne omekša (20 minuta).
Za to vrijeme nožem nasjeckajte kikiriki i bučine sjemenke.
Kuhani batat zajedno s vodom stavite u blender i miksajte ili ga usitnite štapnim mikserom.
Dodajte sol i papar po želji.
Servirajte u tanjure, pokapajte kokosovim mlijekom i pospite sjemenkama i peršinom.
Osim ili umjesto bučinih sjemenki, juhi na kraju možete dodati i sjeckane sušene rajčice. Budite oprezni s količinom jer su jako slane. Kada solite juhu, prvo stavite manje soli iako će vam trebati više zato što je batat jako sladak. Najbolje da dodajete malo po malo kako biste pogodili okus koji vama odgovara.