Crvena leća je mahunarka koja dolazi iz Indije i svih ovih godina nikako nije stigla do moje kuće. Sve do nedavno kada je tijelo zatražilo, a što se babi snilo to joj je i postalo milo J Tako nekako ide stara narodna, a ja sam doslovno snivala crvenu leću i ne mogu vam opisati kakva je to želja bila (trudna nisam :-)) Čak su mi jela s crvenom lećom iskakala na društvenim mrežama, koju god kuharicu sam listala uvijek bih zastala na jelu od crvene leće pa vi recite što je to bilo jer meni ništa nije jasno.
I tako sam kupila pola kilograma koje sam smazala u tjedan dana i još mi nije dosta J Sljedeća pošiljka stiže, a ja do tada smišljam nova jela. Napominjem da sam sama doma zadnjih dana što znači da je smazati sam pola kilograma fakat puno.
Da znate da mi je teško napisati većinu recepata jer gotovo uvijek nastanu onako „iz glave“. Ili mi se nešto određeno jede ili otvorim frižider i vidim što uopće imam, ja sam vam iz one generacije koja ništa ne baca ni za živu glavu!
Kako god, u oba slučaja kuham s onim što imam kod kuće, tako je bilo i kod ove juhe. Pancetu sam dodala jer sam baš dan prije kupila veću hrgu, a i obožavam hrskavu pancetu. Ma skoro sam po vrhu juhe dodala i hrskavi luk (onaj iz Lidla), ali sam se zaustavila na sušenim rajčicama.
Kokosovo mlijeko pak u zadnje vrijeme stalno imam doma, nekako mi se sviđa njegov okus i u rižotima pa uživam na najjače.
Želim vam zapravo reći da bi vam svaki recept trebao biti ideja i vodilja, a osim osnovnim namirnica doista možete dodati što god vam se snilo, što volite ili imate kod kuće. Ne možete pogriješiti, posebno ako kuhate s ljubavlju i za sebe, to je uvijek pun pogodak 🙂
Nakon što sam se malo zasitila leće (imam doma zelenu, ali jedem samo crvenu i ova prva me uopće ne zanima – možda netko može postaviti dijagnozu), odlučila sam provjeriti koliko je zdrava i gle čuda, puna je vitamina! Mahunarka je koja ne sadrži masti, odličan je izvor vlakana (to posebno volim) i proteina (Wow). Sadrži i brojne vitamine i minerale kao što su A, B6, B9, C, željezo i cink (baš sam zadnje vrijeme razmišljala unosim li dovoljno cinka u organizam).
Pa vi recite da je to slučajnost! Počela sam intenzivno vježbati, tijelo traži točno određenu hranu i slušajte ga jer najbolje zna što mu treba i koliko.
Malo napuhava na početku, ali to prođe (ili sam se navikla), zdrava je, brzo gotova, super zamjena za meso i jeftina. Pa di ćeš bolje!
Uživajte i vi u leći, uskoro pišem još recepata!
Pancetu narežite na sitnije kockice.
Luk i češnjak ogulite i narežite na kockice, papriku operite i narežite na kockice, isto tako i batat.
U zdjeli ugrijte maslinovo ulje pa dodajte slaninu, luk i crvenu papriku, sve zajedno dinstajte 5 minuta.
Nakon 5 minuta dodajte batat, češnjak i leću, promiješajte pa dodajte vodu i začinite.
Kada zavrije, smanjite vatru na pola, poklopite i kuhajte 15 minuta tj. dok leća ne omekša što je zapravo vrlo brzo.
Provjerite okus i dodajte soli, papra ili nekog drugog začina po želji.
Usitnite u blenderu ili štapnim mikserom, ukrasite peršinom, majčinom dušicom i sušenim rajčicama pa poslužite toplo.
Pancetu možete izostaviti ili je ispeći posebno na tavi pa na kraju onako hrskavu dodati na juhu. Juha će biti još bolja ukoliko prije posluživanja dodate po vrhu narezane sušene rajčice i nekoliko kapi kokosovog ulja.