Juha od tikvica s prženim lukom

( 0 od 5 )
Loading...
  • 4 osobeBroj osoba
  • 15 mVrijeme pripreme
  • 25 mVrijeme kuhanja
  • 40 mGotovo za
Ispiši recept

Stiže sezona tikvica i sljedećih mjeseci možete uživati u ovom divnom povrću. Iako su prema botanici tikvice voće, u kulinarstvu ih se tretira isključivo kao povrće, a mislim da su malo kome poznate kao voće. Možete ih pronaći u raznim oblicima i bojama, ipak se najčešće susrećemo s malim, tamnozelenim tikvicama koje izgledom podsjećaju na krastavac.
Ovo je jedna od rijetkih vrsta povrća koja je u potpunosti iskoristiva. Kora tikvice u sebi krije brojne hranjive sastojke, baš poput njenog mesa i sjemenki. U francuskoj i talijanskog kuhinji spremaju se i cvjetovi tikvica, za koje gurmani tvrde da su ukusniji od samih tikvica. Cvjetove još nisam probala, ali planiram ovo ljeto i svakako ću vam javiti kakav je okus i koji način pripreme je najbolji 😉
S obzirom da tikvice mogu stajati u hladnjaku i do 10 dana, uvijek kupim veću količinu, a onda pripremam na razne način. Jedan od najdražih mi je ova juha s prženim lukom, zasitna je i ukusna, hladi za vrijeme ljetnih mjeseci, a grije zimi. Popečci od tikvica su često na mom stolu kao i punjene tikvice te one na žaru za vrijeme ljetnih mjeseci, ali moram priznati da su mi najdraže one pohane. Nažalost, rijetko ih radim zbog kalorija, ali kada napravim, onda je to količina za cijelu vojsku, guštam u hrskavoj korici izvana i mekanoj tikvici iznutra i sretna sam kao malo dijete 🙂

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Krumpir ogulite, tikvice operite i odrežite rubove te narežite na kocke. Luk sitno nasjeckajte.

  • Drugi korak

    Na ulju popržite luk dok ne omekša, dodajte kocke krumpira i listiće maslaca, miješajte i podlijevajte temeljcem u više navrata. Kuhajte 20 minuta.

  • Treći korak

    Nakon 20 minuta, krumpiru dodajte kocke tikvica, posolite i kuhajte 5 minuta.

  • Četvrti korak

    Miksajte štapnim mikserom, dodajte još temeljca do željene gustoće, provjerite okus i po potrebi još posolite i dodajte papar.

  • Peti korak

    Juhu razdijelite u tanjure, pospite čipsom od luka i poslužite.

Savjet

  • Ovaj je obrok iznimno zdrav i ukusan. Možete ga koristiti kao ručak, međuobrok ili večeru, a ukusan je sa i bez prženog luka te topao ili hladan.

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password