Jaaaa zaljubila sam se, tako kao nikada do sad…
Tekst je ovo pjesme koju sam pustila u pozadini dok uživam u meni najdražem pivu Pivovare Medvedgrad, njegovom veličanstvu Agram Stoutu.
Jedva sam ga dočekala, ali doslovno!
Ako niste znali, ovo je pivo sezonsko i nema ga (na moju veliku žalost) u ponudi cijele godine. I dok otpijam gutljaj odbijam misliti na tu činjenicu jer obuzima me neka toplina i milina kremaste teksture s aromom čokolade!
Kao da pijem veliku čašu punu kremastog deserta koji podsjeća na čokoladu.
E sad, otkud ovo pivo u gulašu od junetine sa suhim šljivama teško ću objasniti riječima. Jednostavno probajte i sve će vam biti jasno.
Nije da nisam isprobavala ovu kombinaciju junetine i šljiva i s ostalim pivama, ali nepce je znalo koga čekamo. Sama činjenica da šljive plivaju u pivu cijelu noć izaziva zazubice, a onda zamislite kakvog je to sve zajedno okusa kada se sljubi s junetinom, slatkoćom luka i mrkve, a o boji da ne govorim. Gulaš od piva dobije najljepšu boju na svijetu, a kuća miriše neodoljivo. Dok čekate da se gulaš ispeče, uživajte u mirisu i pijuckajte ovo pivo baš stvoreno za uživanje.
Na kraju kada sve zajedno poslužite (gulaš i čašu piva), teleportirat ćete se direktno u raj i garantiram da ćete ovaj doživljaj htjeti ponoviti.
Budite s punim pravom hedonisti i uživajte, jednom se živi!
Pripremite posudu s poklopcem koja može u pećnicu.
Šljive namočite preko noći u 3 dcl piva i 1 dcl vode.
Luk očistite i narežite na sitne kockice.
Mrkvu ogulite i narežite na malo deblje kolutove.
Meso narežite na kocke (otprilike 2x2 cm) pa ga pospite brašno. Rukama dobro promiješajte da brašno obloži svaku kockicu mesa.
Upalite pećnicu na 150°C.
U velikoj tavi zagrijte maslac, dodajte luk i dinstajte 10 minuta.
Zatim izvadite luk, a na ostatku maslaca u tavi popržite meso sa svih strana.
Luk stavite u posudu koja može u pećnicu i ima poklopac, dodajte meso, šljive s pivom, mrkvu, malo soli i papra. Sve dobro promiješajte.
Posudu poklopite i pecite sve dok meso potpuno ne omekša, a saft/umak od piva se ne reducira.
Poslužite uz salatu i pivo.
Za vrijeme pečenja, 1-2 puta provjerite koliko je meso mekano i da li je možda mesu potrebno još tekućine. U slučaju da je potrebna tekućina, možete dodati malo vode ili još malo piva (osim ovih 3 dcl u kojima su bile šljive). Kada je gotovo, provjerite okus pa dodajte još soli ili papra, a možete i začiniti ljutinom, odlično ide uz okus junetine i šljiva.