Ovo jelo zovem „jelo s karakterom“ upravo zbog spoja vrhunskog mesa i vrhunskog vina. Za karakter je definitivno zaslužan Plavac mali Selekcija kojeg https://www.okusime.com/ opisuje kao mlađeg brata Dingača ili Postupa.
Ono što me posebno veseli u ovoj kombinaciji jest činjenica da su meso i vino, dvije glavne namirnice, domaće. Taj miris domaće junetine koji se širi kućom teško je opisati, a kada dodate vino, nakon nekoliko minuta osjeti se prava čarolija.
Pisala sam već o ovom vinu koje me osvojilo na prvu, doslovno oborilo s nogu mirisom i okusom te ubuduće ne pristajem na ništa manje. Uz trešnje, kompot crvenih jabuka, višanja i šljiva prisutne su i arome kadulje, vanilije i dima. Tijelo je srednje, intenzivnih nota čokolade, rogača te suhe šljive s toplim završetkom. Kada otpijete gutljaj ovog vina u raju ste! Hedonisti, ova je kombinacija upravo za vas, uživajte svim čulima u kombinaciji koju ćete sigurno htjeti ponoviti.
Recept je napravljen u suradnji s Vina Palihnić i Okusime.com
Luk i češnjak očistite i narežite na sitno. Mrkvu ogulite i narežite na malo deblje kolutove.
Zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, malo posolite i pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša.
Dodajte češnjak i nakon 5 minuta mrkvu.
Junetinu narežite na manje komade pa dodajte luku i mrkvi.
Dodajte rajčicu i crno vino, poklopite i pustite da se krčka dok meso ne omekša. Ukoliko vino ne prekrije meso, dodajte malo vode.
Za vrijeme kuhanja provjerite količinu tekućine te postepeno dodajte vode ukoliko zatreba. Saft treba biti gust, a meso mekano.
Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju.
Na kraju junetini dodajte sol i papar, promiješajte i poslužite uz palentu i salatu.
Ovo jelo možete napraviti i s kockicama buta što će produljiti vrijeme kuhanja. Palentu možete zamijeniti bilo kojim drugim prilogom po želji, meni su najdraža zamjena njoki.