Ovo su toliko jednostavni kolačići da ih mogu pripremiti i djeca, a jesti ih vole i veliki i mali. Pivo se kao alkohol ne osjeti već samo pusti aromu kave i crne čokolade što daje poseban okus. Zato i jesu tako ukusni 🙂 Idealni su za ovo blagdansko vrijeme kada sve miriše na kolače i peku se baš ovakvi kolačići koji mogu duže stajati (ako uspijete sakriti od ukućana) pa iskoristite recept i uživajte u zajedničkom pečenju, druženju i odličnim okusima 🙂
Uključite pećnicu na 180 °C, biti će dovoljno zagrijana kad dovršite smjesu za kolač. Lim za pečenje (onaj za pizzu) obložite papirom za pečenje.
U veliku zdjelu stavite sve suhe sastojke, a u drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaje, vaniliju i pivo pa sve dobro promiješajte mikserom.
Suhe sastojke dodajte u zdjelu s mokrim sastojcima, promiješajte rukama i zatim dodajte čokoladu. Lagano miješajte rukama dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu ostavite u hladnjak na pola sata.
Rukama oblikujte male kuglice i stavljajte na lim za pečenje sa razmacima.
Kekse pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prebacite na dasku da se ohlade. Odmah oblikujte drugu turu i stavite peći. Ja koristim 2 lima za pečenje pa kada je jedna tura gotova, odmah stavim peći drugu turu i tako dok ne potrošim cijelu smjesu. Brže sam gotova
Kekse možete jesti mlake ili čekati da se potpuno ohlade. Pospremiti ih možete u limenu ili staklenu posudu.
Umjesto smeđeg šećera možete koristiti običan bijeli ili primjerice, onaj od breze. Čokoladu narežite nožem, predlažem da koristite onu sa što više kakaa, malo je gorka, ali će se odlično stopiti s ostalim okusima. Keksići odlično pašu uz stout pivu koju ste stavili u smjesu jer tamno pivo i čokolada se vole.