Priznajem da baš nisam ljubitelj mrkve, sirovu ne jedem (osim u salati s brdo različitog povrća), a u juhi mogu i bez nje. I svaki se put divim kada vidim da netko s guštom žvače sirovu mrkvu, ali ja ne mogu. Iako trubim da se čovjek na sve navikne, mrkvi nisam niti dala šansu dovoljno dugo da bih se navikla. I to je u redu, sada je tako, a možda se i promijeni s vremenom.
Ali, mrkvu obožavam u torti, palačinkama i keksima, a obožavam i namaz od pečene mrkve s češnjakom. Čudno zar ne?! I dok je tako, uživam njoj u svojim najdražim kombinacijama i ne opterećujem se. Iako nekad pomislim da sam jela više sirove mrkve (da sam uopće jela sirovu mrkvu) možda bih još mogla bez naočala za čitanje 🙂 To će ostati enigma zauvijek.
Bez obzira na moje navike, misli i argumente o mrkvi, ove kekse probajte. Neće vam biti žao i uživat će te, garantiram! Kombinacija okusa je top, keksi su ukusni, hrskavi i kod nas se tražio komad više. Da, da, komad više i zato slobodno poduplajte količine, ispecite više pa klijentima potrpajte u džepove prije škole ili ponesite na posao i razveselite kolege.
Upalite pećnicu na 200°C.
Mrkvu ogulite i sitno naribajte.
Orahe sameljite pa ih ubacite u ribanu mrkvu, dodajte naribanu narančinu koru, zobene pahuljice, med i cimet.
Jaja umutite mikserom pa ih ubacite u smjesu sa zobenim pahuljicama.
Sve dobro promiješajte i oblikujte kekse koje stavljajte na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite 20 minuta.
Poslužite ohlađene
Umjesto korice naranče možete koristiti koricu limuna, a meda možete staviti više ili manje, ovisno koliko slatko volite.