Ove sam keksiće vidjela kod IG frendice @okruglica79, a recept je od @balerinarokoko_rencikano 🙂 Izgledali su divno i prhko, a posebno me privuklo što su s kikiriki maslacem koji obožavam! Brzo su gotovi, a još brže ih ukućani pojedu, zato obavezno napravite duplu smjesu!
Najzanimljivije je što se možete igrati raznim oblicima i pečatima što će posebno razveseliti djecu, a vama će biti toplo oko srca kada ih vidite za stolom kako veselo mijese, peku i ukrašavaju svojim ručicama.
Na vama je da napravite smjesu, pripremite modlice i pečate, pustite veselu glazbu i uživate! Kućom će se proširiti neodoljiv miris blagdana i predivan osjećaj zajedništva i ljubavi, baš kako treba barem u ovo blagdansko vrijeme.
p.s. obavezno ih sakrijte ako želite da dočekaju Božić jer nestaju brzinom munje!
Pripremite 2 velika lima za pečenje i na njih stavite papir za pečenje.
Mikserom najvećom brzinom dobro istucite jaja, šećer u prahu i vanilin šećer.
Dodajte otopljeni maslac i kikiriki maslac pa još tucite minutu dok se sve dobro ne poveže.
Smjesi dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve zajedno umijesite rukama dok ne dobijete glatku smjesu.
Ako je smjesa ljepljiva, dodajte još malo brašna.
Podijelite tijesto na dva dijela, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak cca 30 minuta (može i dulje).
Izvadite tijesto iz hladnjaka (samo jedno, drugo neka stoji u hladnjaku dok prvo obrađujete) i odmah upalite pećnicu na 190°C.
Tijesto razvaljajte na radnoj površini koju ste posuli brašnom i također malo brašna stavite na tijesto prije nego krenete koristiti valjak. Debljina tijesta neka bude max 5 mm.
Režite oblike prema kalupima koje imate pa na svaki kolutić utisnite pečat. Ja sam kupila cijeli komplet u kojem je okrugli kalup za rezanje i zatim drveni dio na kojem mijenjam pečate po želji.
Kekse poslažite na lim za pečenje (ne treba previše paziti na veliki razmak) i pecite 12 minuta. Predlažem da sat namjestite prvo na 10 minuta pa provjerite u kojoj su fazi jer svaka pećnica peče drugačije. Meni su se tanji keksi pekli 10 min, a deblji 14 minuta.
Ohladite i uživajte!