KNEDLA KOLAČ

( 0 od 5 )
Loading...
Knedla kolač
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 0 mVrijeme kuhanja
  • 20 mGotovo za
Ispiši recept

Ako ste kao ja veliki ljubitelj knedli, ali istovremeno i velika lijenčina za napraviti ih, onda je ovaj knedla kolač baš za vas. Koliko je jednostavan za pripremu možete pogledati u ovom videu

Smjesu od šljiva možete napraviti dan ranije, a teksturu birate sami. Što ih duže kuhate, šljive će biti mekanije. Ja sam ovaj put kuhala kraće pa su se šljive onako lijepo osjetile pod zubima, baš po mom guštu. Za dodatnu aromu možete dodati malo vanilije ili cimeta, jako će se lijepo sljubiti sa svime.

Čim sam probala ovaj kolač odmah mi je palo na pamet da mogu napraviti zdraviju varijantu. Prezle sam zamijenila zobenim pahuljicama lagano prženim na malo maslaca, dodala sam orahe za dodatnu hrskavost, bijeli sam šećer zamijenila brezinim, a griz uvijek koristim rižin koji čak ne kuham na mlijeku već na vodi.

Lagan, jednostavan za napraviti, okusom identičan knedlama, ovaj će vas kolač instant vratiti u djetinjstvo i nećete moći prestati jesti. To mu je jedina mana.

Probajte i iznenadite ukućane ili goste, baš me zanima hoće li itko pogoditi da nisu original knedle! Javite dojmove!

Sastojci

  • Za smjesu od šljiva
  • Za smjesu od prezli
  • Za smjesu od griza
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Pripremite posudu veličine cca 30x20 cm.

  • Drugi korak

    Prvo pripremite smjesu od šljiva tako da šljive očistite i narežete na kockice, stavite u lonac zajedno sa vanilin šećerom i kuhate na srednje jakoj vatri.

  • Treći korak

    Kada šljive omekšaju, dodajte gustin koji ste pomiješali s malo vode pa sve promiješajte i kuhajte još 5 minuta.

  • Četvrti korak

    Ostavite sa strane dok pripremate smjesu od prezli.

  • Peti korak

    U tavu stavite topiti maslac, dodajte prezle i pržite ih na srednje jakoj vatri dok malo ne potamne. Na kraju dodajte vanilin šećer, promiješajte i ostavite sa strane.

  • Šesti korak

    U lonac na srednje jaku vatru stavite grijati 700 ml mlijeka. Preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte sa grizom, dodajte jaje i šećer, promiješajte pa dodajte u ugrijano mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.

  • Sedmi korak

    U posudu prvo stavite polovicu smjese od prezli, zatim polovicu smjese od griza, zatim šljive koje prekrijte ostatkom smjese od griza i po vrhu pospite preostalu smjesu od prezli.

  • Osmi korak

    Ostavite da se ohladi i uživajte.

Savjet

  • Kolač možete slagati i u čaše, šljivama možete dodati malo soka od limuna, zatim možete napraviti zdraviju varijantu kolača tako da pšenični griz zamijenite rižinim, a običan šećer zamijenite brezinim.

Call to action banner image
x

Lost Password