Još malo ću vas daviti receptima s hokaido tikvom, ipak je kraljica jeseni i jako dobro brani svoju krunu! Igram se i uživam što je zapravo najvažnije u kuhinji. Nekada uspije, nekada ne, ali uvijek je ukusno i jestivo 🙂 Ovaj nas je kolač oborio s nogu svojom jednostavnošću i profinjenošću te je društvo jela #zdravljenatanjuru dobilo još jednog kandidata za oscara među kolačima! Izuzetno je sočan, u originalnom receptu ne sadrži nezdrave masnoće, šećer niti brašno što znači da je prava bezglutenska poslastica. Dobar tek vam želim!
Uključite pećnicu na 180°C. Duguljasti kalup za kruh ili manji lim za pečenje namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
Tikvu operite, prepolovite, odstranite koštice pa je naribajte. Dodajte ribanu jabuku ili krušku, žlicu meda, promiješajte i ostavite sa strane.
Bademe sameljite u brašno, a jaja i preostali med istucite mikserom.
Tikvu ocijedite rukama kako biste maknuli višak tekućine. Ocijeđenoj tikvi dodajte mljevene bademe i promiješajte.
Dodajte ostale sastojke, promiješajte i pecite 40 minuta.
Gotov kolač ostavite da se malo ohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite na način da okrenete kalup kako bi kolač „ispao“. Narežite i poslužite uz omiljeni čaj ili kavu.
Ribanu tikvu možete zamijeniti pireom od kuhane tikve u kom slučaju kolač treba peći 10 minuta duže. Umjesto kokosovog ulja možete staviti maslinovo ili obično, a umjesto badema orahe ili lješnjake. Kolač može stajati nekoliko dana, samo ga pokrijte da se ne osuši.