Za ovaj sam kolač inspiraciju dobila od kolegice Tanje, food bloggerice koja je svoju verziju objavila na Instagramu. Kada sam vidjela sastojke (čitaj: naranču), odmah sam se bacila na posao. Jednostavno obožavam te obične biskvitne kolače s aromom agruma, a tako sočne i ukusne. A i toliko su jednostavni za pripremu da nemate što čekati 🙂
Ovaj kolač za mene ima jednu manu, a to je da ga ne mogu prestati jesti. Mogla bih slistiti cijeli uz litru mlijeka te njime zamijeniti sva 3 obroka u danu. E da, ima još jednu manu. Drugi dan je još bolji, ako uopće izdrži do drugog dana 🙂
Uskoro će Uskrs pa evo ideje kako ga uljepšati i zasladiti, cijela će kuća mirisati na naranču, a vi nećete skidati osmijeh s lica. Garantiram!
Upalite pećnicu na 170°C.
Pripremite dugački i uski kalup pa ga obložite papirom za pečenje.
Otopljeni maslac pomiješajte sa šećerom ili medom te vanilin šećerom. Miksajte dok smjesa ne postane pjenasta.
Naribajte koricu naranče, a zatim iscijedite sok. Dodajte u smjesu maslaca i šećera.
Zatim dodajte jedno po jedno jaje obavezno miksajući između svakog dodavanja.
Dodajte jogurt i kratko promiješajte
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, kokos i prašak za pecivo pa dodajte smjesi od maslaca, šećera i jaja.
Kratko promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 45 minuta.
Ohladite i poslužite.
Čačkalicom provjerite da li je kolač pečen u navedenom vremenu. Ukoliko čačkalica nije suha kada ju izvadite iz kolača, ostavite peći još 5 – 10 minuta. Možete povećati količinu naranče i narančine korice, njih nikada dosta za miris i aromu. Naranču možete zamijeniti limunom, nećete se razočarati. I još nešto, možete smanjiti količinu brašna za količinu mljevenih orašastih plodova.