Nedjelju smo proveli u Ivanić-Gradu na daleko poznatoj i popularnoj Bučijadi koja me oduševila bojama, mirisima i okusima. Osim fenomenalnog bučinog ulja te domaće, hrskave bućnice, nepce smo osvježili pivom od bundeve nakon čega su ideje za kombinacije s ovom kraljicom jeseni prštale na sve strane. Na žalost, pivo je bilo samo jedno, ali je zato ideja bilo bezbroj.
Danas sam se odmah bacila na posao i od cijelog popisa prijedloga s bundevom, prvo napravila ono što bi meni moglo biti jako fino. Nisam se prevarila, ispalo je fenomenalno te je čak i muž odobrio, iako nikako nije ljubitelj svježeg sira. Bundeva se vidi u boji biskvita i osjeti po mirisu, a aroma naranče je tako lijepo zaokružila okus sira i vrhnja da smo na sedmom nebu. Sada je večer i već fale 2 šnite, valjda će do jutra ostati nešto za fotkanje. Uživajte, svaku sekundu vremena isplati se odvojiti za ovu divnu slasticu!
Pripremite kalup za tortu promjera 26 cm i obložite ga papirom za pečenje. Koristiti možete i lim za pečenje biskvita u kom slučaju kolač režite na kocke.
Bundevu prepolovite, očistite od koštica, ogulite i narežite na kockice. Mogla bi vam biti dostatna polovica bundeve.
Bundevu stavite kuhati u malo vode na srednje jaku vatru dok ne omekša. Vode neka bude toliko da malo prekrije bundevu.
Upalite pećnicu na 180°C.
Kuhanu bundevu ocijedite i miksajte u pire štapnim mikserom ili u blenderu.
Pasiranoj bundevi dodajte šećer, otopljeni maslac i ulje pa dobro promiješajte mikserom.
Dodajte naribanu koru od naranče te prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve još jednom promiješajte.
Pola smjese ulijte u kalup za pečenje i stavite peći 15 minuta.
Sada pripremite nadjev tako da izmiksate jaja, dodate šećer, sir i vrhnje te rastopljeni maslac koji ne smije biti vruć.
Dodajte ekstrakt vanilije i sve dobro promiješajte.
Izvadite biskvit iz pećnice, prelijte ga nadjevom od sira te preko nadjeva stavite preostalu smjesu za biskvit.
Pecite 30 minuta, odnosno, dok gornji dio biskvita ne dobije zlatno smeđu boju.
Ohladite, izvadite iz kalupa, posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Možete koristiti bundevu koju želite, a umjesto bijelog slobodno stavite šećer kokosovog cvijeta. Dobro ohladite, meni je ovaj kolač najbolji drugi dan.