Već i vrapci na grani znaju koliko se vole čokolada i tamno pivo 🙂 A i svi vi već znate koliki sam ja ljubitelj ove kombinacije, posebno kada je u pitanju stout pivo 5th Element koje ima
čarobnu aromu kave i čokolade. Kada se sve to spoji nastaje čarolija mirisa i okusa kojoj je nemoguće odoljeti 🙂 Osim čokolade i piva, cimet i klinčići daju dojam topline, jeseni i nekako
umiruju pa ćete imati osjećaj najveće sreće na svijetu kada ispečete i probate ovaj kolač. Uživajte i javite dojmove!
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite četvrtasti, duboki kalup (30x12 cm) koji obložite papirom za pečenje.
Jaja i šećer umutite mikserom dok ne dobijete gustu blijedu pjenu.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom, solju i začinima, a maslac otopite na laganoj vatri.
U smjesu jaja i šećera dodajte otopljeni maslac pa umiješajte brašno sa začinima, pivo i narančinu koricu. Sve dobro promiješajte mikserom.
Izlijte u kalup i pecite 40 minuta.
Gotov kolač pustite da se hladi par minuta i za to vrijeme napravite čokoladni preljev.
Slatko vrhnje i pivo stavite grijati, a čokoladu nasjeckajte. Ugrijanu smjenu prelijte preko čokolade pa promiješajte nekoliko puta dok se čokolada sasvim ne otopi.
Kolač prelijte čokoladnim preljevom i poslužite. Možete preliti cijeli kolač pa ga narezati ili prvo narezati pa svaki komad kolača posebno preliti čokoladom.
Možete dodati i prstohvat indijskog oraščića u prahu, a za preljev koristite što tamniju čokoladu. S tamnom se pivom najbolje slažu gorke čokolade sa minimalno 74% kakaa.