Ovaj sam kolač s jagodama i jogurtom pekla sa kćeri i prepričavala joj kako smo kao djeca jeli jagode. Svježe oprane sa šećerom, kakav je to desert bio! Prva kombinacija je bila da smo ih posuli šećerom i ostavili u hladnjaku dok ne puste sok, a druga (za nestrpljive, čitaj: mene) je bila da smo ih jeli umačući u šećer i to prije svakog zalogaja. Za vrijeme mog djetinjstva šećer nije bio na tako lošem glasu, a i nije bilo baš nekih zamjena ili nismo znali za njih. Sada se pokušavam sjetiti kada sam zadnji put konzumirala šećer i moram priznati da nemam pojma. Kavu sa šećerom ne pijem sigurno već više od 25 godina, za slastice koristim med ili ništa, a kupovne slatkiše ne jedem. Jedino u sladoledu.
No, ovo nije tekst o šećeru, nego o jagodama koje sam jedva dočekala i već su mjesec dana na mom stolu svaki dan u svim mogućim kombinacijama. Najčešće za doručak sa chia sjemenkama ili zobenim pahuljicama, kao desert samo svježe oprane, a od kolača u ovakvim biskvitima koje obožavam ili ledenom vjetru. A najbolje tek dolazi jer svibanj će posebno mirisati po njima, posebno kada stignu domaće jagode. Grad se u svibnju okiti drvenim štandovima koji su puni divnih, mirisnih, domaćih jagoda i ja uživam punim ustima.
Ovaj će kolač oduševiti sve ljubitelje „starinskih“ kolača, sočnih biskvitnih sa puno voća. Meni je top i ovaj biskvit, osim sa jagodama, pečem i s borovnicama ili jabukama što slobodno možete probati.
Kod posluživanja ga prelijte sokom od jagoda, dodajte šlag, sladoled od vanilije, još jagoda i na kraju ako želite, pospite štaub šećerom. Divota!
Jagode operite, očistite i narežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini jagode.
Pripremite okrugli kalup za pečenje torte promjera 24-26 cm, namažite ga maslacem i pospite brašnom. Maslacem namažite i bočne strane kalupa, a brašnom pospite sve namazane površine.
Upalite pećnicu na 200°C.
Žumanjke mikserom pjenasto izmiješajte sa šećerom.
Dodajte jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna.
Sve promiješajte mikserom, zatim istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
Snijeg od bjelanjaka lagano kuhačom umiješajte u smjesu od žumanjaka i brašna.
Smjesu izlijte u kalup i po njoj posložite jagode.
Pecite 30 minuta, zatim ostavite da se u kalupu ohladi.
Izvadite iz kalupa i poslužite.
Kolač možete peći i u manjem kockastom limu za pečenje. Ukoliko želite da jagode budu više u desertu (ne samo na vrhu), u lim stavite pola smjese za biskvit, dodajte pola jagoda, prelijte preostalom smjesom za biskvit i na vrh poslažite jagode. U ovom slučaju možete povećati količinu jagoda.