Kolač s jagodama i jogurtom

( 4.7 od 5 )
Loading...
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 30 mVrijeme kuhanja
  • 40 mGotovo za
Ispiši recept

Ovaj sam kolač pekla sa kćeri i prepričavala joj kako smo kao djeca jeli jagode. Svježe oprane sa šećerom, kakav je to desert bio! Prva kombinacija je bila da smo ih posuli šećerom i ostavili u hladnjaku dok ne puste sok, a druga (za nestrpljive, čitaj: mene) je bila da smo ih jeli umačući u šećer i to prije svakog zalogaja. Za vrijeme mog djetinjstva šećer nije bio na tako lošem glasu, a i nije bilo baš nekih zamjena ili nismo znali za njih. Sada se pokušavam sjetiti kada sam zadnji put konzumirala šećer i moram priznati da nemam pojma. Kavu sa šećerom ne pijem sigurno već više od 25 godina, za slastice koristim med ili ništa, a kupovne slatkiše ne jedem. Jedino u sladoledu.

No, ovo nije tekst o šećeru, nego o jagodama koje sam jedva dočekala i već su mjesec dana na mom stolu svaki dan u svim mogućim kombinacijama. Najčešće za doručak sa chia sjemenkama ili zobenim pahuljicama, kao desert samo svježe oprane, a od kolača u ovakvim biskvitima koje obožavam ili ledenom vjetru. A najbolje tek dolazi jer svibanj će posebno mirisati po njima, posebno kada stignu domaće jagode. Grad se u svibnju okiti drvenim štandovima koji su puni divnih, mirisnih, domaćih jagoda i ja uživam punim ustima.

Ovaj će kolač oduševiti sve ljubitelje „starinskih“ kolača, sočnih biskvitnih sa puno voća. Meni je top i ovaj biskvit, osim sa jagodama, pečem i s borovnicama ili jabukama što slobodno možete probati.

Kod posluživanja ga prelijte sokom od jagoda, dodajte šlag, sladoled od vanilije, još jagoda i na kraju ako želite, pospite štaub šećerom. Divota!

 

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Jagode operite, očistite i narežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini jagode.

  • Drugi korak

    Pripremite okrugli kalup za pečenje torte promjera 24-26 cm, namažite ga maslacem i pospite brašnom. Maslacem namažite i bočne strane kalupa, a brašnom pospite sve namazane površine.

  • Treći korak

    Upalite pećnicu na 200°C.

  • Četvrti korak

    Žumanjke mikserom pjenasto izmiješajte sa šećerom.

  • Peti korak

    Dodajte jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna.

  • Šesti korak

    Sve promiješajte mikserom, zatim istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.

  • Sedmi korak

    Snijeg od bjelanjaka lagano kuhačom umiješajte u smjesu od žumanjaka i brašna.

  • Osmi korak

    Smjesu izlijte u kalup i po njoj posložite jagode.

  • Deveti korak

    Pecite 30 minuta, zatim ostavite da se u kalupu ohladi.

  • Deseti korak

    Izvadite iz kalupa i poslužite.

Savjet

  • Kolač možete peći i u manjem kockastom limu za pečenje. Ukoliko želite da jagode budu više u desertu (ne samo na vrhu), u lim stavite pola smjese za biskvit, dodajte pola jagoda, prelijte preostalom smjesom za biskvit i na vrh poslažite jagode. U ovom slučaju možete povećati količinu jagoda.

Call to action banner image
x

Lost Password