Nisu svi ljubitelji ovakvih biskvita, znalci će odmah znati da se radi o mekanom, ali žilavijem tijestu s obzirom da se sastoji samo od bjelanjaka, šećera i brašna.
Oni hrabriji ovaj biskvit mogu ispeći u većem limu za pečenje (onim za pizzu) pa napraviti roladu jer će biskvit biti podatan za punjenje i rolanje.
Svi koji se odluče i iskoriste žumanjke za kremu od vanilije, neće pogriješiti jer njome možete premazati roladu, a biskvit možete prerezati na pola i premazati kremom pa ćete dobiti na sočnosti i kremoznosti.
Ako vam nedostaje inspiracije za roladu, pogledajte ovaj recept
Ako želite iskoristiti žumanjke za kremu od vanilije, pomoći će vam recept za Ledeni vjetar
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite okrugli kalup za pečenje promjera 21-24 cm koji obložite papirom za pečenje. Što manji kalup, to će biskvit biti viši, ali nemojte zaboraviti da se u tom slučaju duže peče.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke spremite u hladnjak.
Bjelanjke mikserom umutite u snijeg i dok miksate dodajte postupno šećer u prahu žlicu po žlicu. Kada potrošite sav šećer, dodajte ekstrakt vanilije.
U smjesu lagano kuhačom umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Sve zajedno ulijte u kalup, poravnajte i pecite 40 minuta.
Pečeni biskvit stavite hladiti i za to vrijeme istucite vrhnje za šlag sa 1 jušnom žlicom šećera u prahu.
Na biskvit nanesite šlag i dodajte šumsko voće.
Prije serviranja ukrasite mentom i posipajte šećerom u prahu.
Žumanjke možete iskoristiti za kremu od vanilije tako da ugrijete 500 ml mlijeka i u vruće ukuhate žumanjke pomiješane sa 1 pudingom od vanilije, 2-3 jušne žlice šećera i 1 jušnom žlicom brašna.