Dvije meni najdraže namirnice u istom jelu koje, osim savršenog okusa, daju neodoljivu boju. Ajme što volim zeleno! A ovo jelo ne može zelenije pa je melem za oči, zatim i za nepce. Juha za svako godišnje doba, ljeti više paše ohlađena, a zimi sobne temperature, zdrava i zasitna, jednostavna za pripremu baš kako volim. Super se slažu voće i povrće u istom loncu jer avokado je, ako niste znali, zapravo voće. Smatraju ga jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.
Ono što je mene najviše iznenadilo kod avokada jest količina kalija. Uvijek sam smatrala da su banane sinonim za kalij i imaju ga najviše, no avokado na istoj količini ima 40% više kalija od banane. Studije potvrđuju da je visok unos kalija povezan sa sniženim krvnim tlakom, glavnim uzročnikom srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.
Treba li više razloga da probate ovu juhu? Mislim da ne, zato samo hrabro i javite dojmove!
U lonac stavite litru vode da zakuha.
Za to vrijeme operite špinat i ubacite vodu kada počne ključati te blanširajte 2 minute.
Ocijedite špinat i ostavite da se ohladi.
Avokado prepolovite, maknite košticu pa meso avokada izvadite žlicom i ubacite u blender.
Avokadu dodajte na krupno narezani špinat i sve zajedno usitnite u blenderu do kašaste strukture.
Dodajte kiselo vrhnje i polovicu mlijeka pa još jednom sve zajedno promiješajte u blenderu.
Dodajte ostatak mlijeka ili koliko će biti dovoljno da dobijete željenu strukturu (netko voli gušću juhu, netko rjeđu).
Juhu izvadite iz blendera i prebacite u lonac, dodajte maslinovo ulje i sol pa promiješajte.
Ostavite da se dobro ohladi i za to vrijeme grubo nožem nasjeckajte kikiriki.
Juhu poslužite u zdjelice, po vrhu posipajte kikiriki i sezam te po želji dodajte nekoliko kapi limunovog soka.
Uz juhu možete poslužiti i prepečeni kruh tako da ga narežete na kockice, stavite u lim za pečenje, prelijete s malo maslinovog ulja i pečete na 180°C 8-10 minuta. Umjesto kikirikija, uz sezam možete staviti listiće badema.