Moram priznati da sam neko vrijeme potpuno zaboravila na medvjeđi luk. Sve dok prijateljica nije napravila domaću pogaču s aromom medvjeđeg luka koja me oborila s nogu. I tako sam prvom prilikom otišla na plac (sva sreća prije zabrane kretanja), kupila 2 svežnja za sebe i sestričnu pa sretna odskakutala kući. Ne moram vam reći koliko mi je bilo žao jer sam kupila samo 2 komada. Kada su nakon 2-3 dana uveli zabranu kretanja i zatvorili plac, shvatila sam da ga više nigdje ne mogu kupiti, a ne mogu ni u berbu samo tako. A lijepo sam mogla kupiti više pa zamrznuti. No, što je tu je, barem sam uspjela skuhati ovu divnu juhu koju smo na kraju jeli kao samostalno jelo, toliko je zasitna.
Ja s vrhnjem za kuhanje, sin sa bučinim uljem, a muž sa onim hrskavim okruglicama. Kao 3 pajceka smo bili sretni i siti 🙂 Budite i vi sretni kao mi, probajte juhu i uvjerite se!
Luk sitno nasjeckajte, krumpir ogulite i narežite na kockice, a medvježi luk operite i narežite na trakice nakon što odrežete peteljke.
Luk stavite u dublji lonac na ugrijano ulje, posolite i dinstajte dok ne omekša, po potrebi podlijevajući vodom nakon što je poprimio žućkastu boju.
Dinstanom luku dodajte krumpir, promiješajte i dodajte medvjeđi luk.
Promiješajte i pirjajte 2 minute.
Zatim zalijte vodom toliko da prekrije povrće i kuhajte dok krumpir ne omekša.
Sve zajedno stavite u blender ili izmiksajte štapnim mikserom.
Vratite na najmanju vatru, dodajte sol i papar. Provjerite da li je dovoljno začinjeno prema navedenim količinama. Ukoliko nije, dodajte još.
Dodajte 1 dcl vrhnja za kuhanje i promiješajte, pustite da provrije pa maknite s vatre. Ukoliko je juha pregusta za vaš ukus, dodajte još malo vode.
Poslužite toplo s malo vrhnja za kuhanje ili bučinog ulja.
Ukoliko imate povrtnog temeljca u njemu kuhajte povrće za juhu. Juha je odlična i drugi dan pa ukoliko vam ostane, obavezno spremite u hladnjak. Možete ju poslužiti kao predjelo ili kao samostalno jelo.