Krem juhe uvijek su dobar izbor. Iako mi je još uvijek broj jedan krem juha od hokaido tikve, vjerujte da ova ne zaostaje puno. Jednostavna je, ukusna, kremasta i zasitna što me posebno veseli jer je dovoljna za večeru ili ručak ljeti kada je apetit slabiji.
Ideja s bademima nastala je sasvim slučajno pa smo, pogađate, probali i varijantu s ostalim orašastim plodovima. Može proći, ali bademi su najbolji pa se toga držimo do daljnjeg.
Bademima jedino mogu parirati pečene bučine koštice pa probajte i odlučite sami koja varijanta je bolja. U slast!
Luk, mrkvu i krumpir ogulite i narežite na sitne kockice.
Na ulju pirjajte luk do zlatnožute boje pa dodajte kockice mrkve i krumpira, podlijte s malo temeljca ili vode samo da je povrće pokriveno.
Dodajte maslac i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se maslac ne otopi, odnosno ne emulgira i juhi da kremoznost. Posolite i kuhajte dok povrće ne omekša.
Po potrebi za vrijeme kuhanja dodajte još temeljca ili vode.
Kada je povrće kuhano, stavite u blender ili miksajte štapnim mikserom pa dodajte temeljac ili vodu do željene gustoće.
Probajte i začinite po potrebi, a zatim vratite u lonac u kojem se povrće kuhalo, dodajte vrhnje i pustite da prokuha.
Juhu poslužite s listićima badema i peršinom.
Krumpir i mrkvu možete zamijeniti bilo kojim drugim povrćem, svježim ili zamrznutim, postupak pripreme je isti. Ja često koristim brokulu i karfiol iz zamrzivača i radim razne kombinacije, svaki puta drugačije, ovisno što imam u hladnjaku i zamrzivaču i koliko vremena imam. Zamrznuto povrće je idealno ukoliko nemate puno vremena.