Ako ste na prvu reagirali s nevjericom, totalno vas razumijem jer i ja sam kada je nastajala ideja za ovo jelo. A kada bolje razmislim, nekako je bilo logično da će pivo jednom završiti u juhi, samo nisam znala kakvoj i kada 🙂
U međuvremenu mi je frendica poklonila Malu pivsku kuharicu u kojoj je prava riznica recepata i ideja, zanimljivosti, opće kulture i povijesti tako da u narednom razdoblju možete očekivati puno novih recepata. Možete si samo zamisliti što sve kod mene miriše i kako, koje sve namirnice kombiniram i što sve muž i ja moramo probati prije nego podijelimo s vama. Zato je u mojoj kuhinji uvijek raznoliko, mirišljavo i drugačije 🙂
Dva klasa je pšenično mutno pivo specifičnog mirisa i okusa koji potječu od pšeničnog slada, a dostupno je tijekom cijele godine pa ovu juhu možete pripremiti kada god vam padne na pamet. Mene je oduševilo i veliki sam ljubitelj pšeničnog piva, lagano je, fenomenalno miriše što mi je jako bitno, pitko, umjerene arome i jednostavno mi narastu zazubice već nakon prvog gutljaja. Jako se dobro slaže s piletinom u svim kombinacijama pa se nemojte ustručavati zaliti meso za vrijeme pečenja, biti će vam zahvalno 🙂
Za one koje zanima, slad nazivaju glavnim gorivom u pivu, dobiva se od žitarica, a najčešće žitarice u proizvodnji slada su ječam, pšenica i raž. Jedan je od 4 bitna sastojka za proizvodnju piva i meni već sama riječ slad zvuči nekako sočno, aromatično, mirisno, primamljivo i da ne pretjerujem dalje, zvuči odlično 🙂 Uglavnom, kada krenete u kupovinu ili bilo koju pivnicu Medvedgrad, zatražite prvo pšenično pivo i dobro istražite njegove okuse, a zatim se eventualno bacite na sljedeće.
A juha od ovog čarobnog piva ne mora biti jako topla kada je servirate, nama je super sobne temperature, jako je zasitna i uz nju su nam se najviše dopale čvarkuše iz pivnice Medvedgrad. Veliki sam ljubitelj tih čudesnih pogačica u kojima uživam kod svakog posjeta pivnici i onako usput, kada samo prolazim 🙂
Jedva čekam da probate i javite dojmove!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad i Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Piletinu prvo skuhajte u vodi (cca 7 dcl vode) od koje možete dobiti temeljac ako dodate 1 glavicu očišćenog žutog luka, 1 oguljenu mrkvu, 2 očišćena i zdrobljena režnja češnjaka i 1 narezanu stabljiku celera. Kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne omekša. Temeljac procijedite i možete ga koristiti za jelo.
Gljive očistite i narežite, a peršin nasjeckajte.
Pivo i temeljac stavite grijati na srednje jaku vatru.
Dodajte gljive i piletinu pa kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjcima dodajte slatko vrhnje i promiješajte.
Smjesu dodajte u juhu, pustite da zagusti na laganoj vatri.
Juhu poslužite dekoriranu peršinom.
Od piletine možete koristiti bilo koje meso. Temeljac možete napraviti od cijelog pileta koje ćete kasnije koristiti za druga jela, a dobit ćete više temeljca koji možete čuvati u hladnjaku do 5 dana ili zamrzivaču do 6 mjeseci.