Idealna juha za siječanj kada smo svi željni laganijih obroka nakon blagdanskog pretjerivanja 🙂 Ova kombinacija piletine i kokosovog mlijeka nikoga neće ostaviti ravnodušnim, posebno one koji vole probati nešto drugačije. Ja sam je probala prvi put prije nekoliko dana i igrala se začinima i kombinacijama s kuhanom i pečenom piletinom kako bih dobila idealnu kombinaciju prema svom ukusu. Tako probajte i vi pa ćete vidjeti što vam više odgovara.
Kao tanke rezance koristila sam noodles tjesteninu koju svi obožavamo i pokazala se odličnom u ovoj kombinaciji. Juhu sam probala i hladnu, sobne temperature te me oduševilo kako je ukusna. Veselim se ovom jelu i za ljetnih mjeseci.
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Mladi luk operite, očistite i narežite na tanke kolutove, češnjak očistite i narežite na sitno, a peršin nasjeckajte. Limun narežite na tanke kriške.
Piletinu možete skuhati u malo vode ili narezati na manje kockice pa marinirati sa solju, paprom i dimljenom crvenom paprikom i ispeći (meni je draža varijanta s pečenom piletinom).
Ukoliko piletinu kuhate, vodu u kojoj se kuhala iskoristite kao temeljac. Ukoliko piletinu pečete, nećete imati temeljac pa ga pripremite ranije.
U woku ili dubljoj tavi ugrijte ulje pa dodajte sitno narezani mladi luk, češnjak i chilli te pržite 5 minuta na laganoj vatri, dok ne omekša.
Dodajte kurkumu, promiješajte i pržite još minutu.
Za to vrijeme promiješajte kokosovo mlijeko s temeljcem ili vodom u kojoj se kuhala piletina, neka tekućina bude glatka (bez grudica od kokosovog mlijeka). To možete napraviti u blenderu.
Tekućinu dodajte u wok, ubacite rezance, limun narezan na tanke kriške, pustite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok rezanci ne budu gotovi.
Izvadite limun i dodajte kuhano ili pečeno pileće meso. Začinite po ukusu solju, paprom i lagano kuhajte još 2 minute.
Dodajte svježi peršin i poslužite. Juha je ukusna topla i hladna.
Temeljac možete pripremiti dan prije ako imate vremena. Ukoliko želite pečenu piletinu, marinirajte ju dan ranije. Juhu možete napraviti i s običnom vodom umjesto temeljca iako je s temeljcem puno ukusnija. Varijanti s vodom okus možete popraviti začinima. Umjesto peršina možete koristiti korijander.